08.02.2016 23:19

Oameni de ieri și de azi – Efigii dâmbovițene

Oameni de ieri și de azi – Efigii dâmbovițene
Galerie foto

❚ Profesorul Ioan N. Radu, cunoscut în țară și peste hotare, ca unul dintre cei mai iluștri promotori ai rachetomodelismului, este și un acribic istoric al astronauticii ❚ Zilele trecute, la Biblioteca Județeană, profesorul octogenar a lansat volumul „Oameni de ieri și de azi din spațiul târgovi șteano-dâmbovițean”, în care portretizează o serie de personalități care nu au fost surprinse în coloanele marii „Enciclopedii a orașului Târgovi ște” sau în alte lucrări monografice

GEORGE COANDĂ


Profesorul Ioan N. Radu, la cei 80 de ani de viață, este un neobosit homofaber. Cunoscut în țară și peste hotare ca unul dintre cei mai iluș- tri promotori ai rachetomodelismului, el este, totodată, și un acribic istoric al astronauticii fiind autorul unor remarcabile lucrări în domeniu. Dar recent, ajutat, am putea zice, în familie (de soție, o binecunoscută profesoară a Târgoviștei, doamna Ilinca Radu, de fiică și de fiu), s-a încumetat să facă și operă de biograf. Și i-a reușit.

Căci în recentul volum, lansat zilele trecute la Biblioteca Județeană „Ion Heliade Rădulescu” – „Oameni de ieri și de azi din spațiul târgovișteano-dâmbovițean”, a apărut la Editura Bibliotheca, portretizează o serie de personalități care nu au fost surprinse în coloanele marii „Enciclopedii a orașului Târgoviște”, sau în alte lucrări monografice. Și astfel i-a restituit luării aminte a celor de azi, de pildă, pe mareșalul Constantin Prezan, pe arhitectul Romano de Simon, cel ce a înzestrat Târgovi ște cu o seamă de capodopere arhitecturale, pe universitarul inventator în aeronautică și rafinat epigramist Corneliu Berbente, compozitorul Ionel Fernic, fostul ministru de externe Mihai Antonescu, generalul Constantin Olteanu, inventatorul Cezar-Aurelian Constantinescu și alții.

Recomandat, la lansare, de prof.univ.dr. Gheorghe Petre Bârlea, care a și prefațat cartea, de editor, prof. Mihai Stan, și de semnatarul acestor rânduri, recunoscându- se excelenta documentare care pune în valoare relevanța creatoare a acelor portretizați, fiind proiectați ca strălucite efigii pe pânza vremii, autorul a recunoscut că realizarea acestui volum a fost ca o provocare izvorâtă din nestinsa sa iubire pentru Târgoviște și spațiul tutelat de acesta, că și-a dorit să scoată din uitare personalități peste care nu este profitabil să fie lăsat a se așterne praful indiferenței.

Astfel că gestul său și al coautorilor familiali merită sincere felicitări.