23.09.2014 00:10

O tânără arbitru, dirijată de tată cum să ridice steagul

O tânără arbitru, dirijată de tată cum să ridice steagul
Galerie foto

❚ Un scenariu tragi-comic s-a consumat duminica trecută la Colibași, unde asistenta Evelyn Andrei și-ar fi luat tatăl pe post de consilier, pentru a putea arbitra cât mai bine ❚ Întâmplarea ne-a fost sesizată pe site-ul ziarului chiar de observatorul AJF Dâmbovița, Dorin Nistor, prezent la meci în calitate de spectator, însă a fost confirmată și de alte persoane ❚ „Nu știu care sunt acum criteriile de selecție a arbitrilor, dar când îi vezi la meciuri, zici că sunt adunați de pe gârlă. Cred că îi face arbitri la snop, îi adună așa, la grămadă, de pe unde apucă. Vă dați seama ce arbitri sunt, dacă vin părinții cu ei și le spun când să ridice fanionul”, semnalează Marian Ștefan, președintele echipei din Colibași, care solicită demisii în bloc la AJF Dâmbovița

COSTIN MIHAI

 


 

Lucrurile se agravează în fotbalul dâmbovițean, iar majoritatea nemulțumirilor se leagă de arbitraje. Interesant e că oamenii au ales să ne contacteze mai degrabă pe noi, decât conducerea AJF sau CJA Dâmbovița, explicând și de ce au optat pentru această variantă.

{GOOGLE_AD_BOX1}

„Ce avem de câștigat dacă facem memoriu împotriva arbitrilor sau a doamnei Petruța? Absolut nimic, pentru că oricum nu va fi schimbată din funcție. Însă hârtia rămâne și situația se va întoarce împotriva noastră. Vom fi apoi vânați de arbitraje, nu aveți idee cât de răzbunători sunt oamenii de la AJF. Așa, vă semnalăm dumneavoastră, nemulțumirile devin publice, iar adevărul poate fi aflat de toată lumea. Nu vă e frică de cei de la AJF și nici nu pot să vă închidă gura”, spun „colaboratorii” noștri, care au început să prindă curaj, mulți dintre ei hotărând să iasă de sub masca anonimatului. Vor urma dezvăluiri șocante din interiorul AJF Dâmbovița, asta pentru că oamenii vor o schimbare în fotbalul județean. Vom continua să prezentăm și opiniile fostului arbitru Armand Mihălăchioiu, chiar dacă acest lucru deranjează multă lume.

Evelyn Andrei, acuzată de „port ilegal de ecuson”

Prezent duminică la meciul din Onoare Nord, Unirea Colibași – Viitorul IL Caragiale (0-2), Dumitru Laurențiu Nistor ne-a semnalat un fapt inedit pe site-ul ziarului. Observator în cadrul AJF Dâmbovița, Dorin Nistor a urmărit partida de la Colibași fără a avea vreo calitate oficială, în schimb s-a arătat revoltat de cele văzute. Cel mai tare l-a deranjat faptul că tatăl asistentei Evelyn Andrei s-a poziționat în spatele acesteia, de unde i-ar fi transmis ce decizii să ia, alergând uneori alături de fiica sa, pentru a avea o imagine mai bună a fazei. „Este rușinos să fii arbitru în județul Dâmbovița și să vii cu tatăl, care pătrunde în incinta terenului de joc, spunându-i odraslei când să semnalizeze. Oare domnișoara (n.r. Evelyn Andrei), unde te-ai călit? Observatorii nu au voie să pătrundă în cabinele arbitrilor decât la începutul jocului și la final, atunci domnul arbitru Bădescu, cum pot intra părinții arbitrilor în cabină la începutul jocului, la pauză și la final? Are vreo legătură cu echipele sau era supervizor, că doar avea carnețel și pix și nota fiecare fază? Apropo domnișoara, când se reactivează poziția de ofsaid? Întreabă-l pe tati? Sunt multe, chiar foarte multe nereguli care au nemulțumit ambele tabere, până la urmă totul este bine când se termină cu bine, dar nu cu... PORT ILEGAL DE ECUSON”.

„Ne-au trimis niște ciuri-buri de arbitri cu prima clasată”

Chiar dacă nu a fost prezent la meciul cu IL Caragiale, Marian Ștefan, președintele echipei din Colibași, a fost informat de cei din club despre cele petrecute. „Mi-au spus colegii că a fost cea mai proastă brigadă de arbitri din câți au trecut vreodată pe la Colibași. Până și la juniori au făcut meciul praf. Nu știu care sunt acum criteriile de selecție a arbitrilor, dar când îi vezi la meciuri, zici că sunt adunați de pe gârlă. Nici măcar echipamentul nu e corespunzător, atârnă pe ei ca pe gard. Fumează la pauză, aruncă chiștoacele de țigară în cabine, mai bine îi las să se schimbe pe gârlă sau în mașină. Cred că îi face arbitri la snop, îi adună așa, la grămadă, de pe unde apucă. Unde îi găsiți, oameni buni? Nu e posibil să jucăm cu prima clasată și să ne trimită niște ciuri-buri de arbitri. În afara unui meci, în care ne-a arbitrat Marius Chițu, ne-au delegat aterizați din ăștia. Vă dați seama ce arbitri sunt, dacă vin părinții cu ei și le spun când să ridice fanionul”. Marian Ștefan nu se teme să spună lucrurilor pe nume, solicitând schimbări radicale la nivelul AJF Dâmbovița. „Nu am nimic cu cei de acolo, însă ar trebui să lase locul altora. Nu vorbesc doar de conducerea arbitrajului, ci și de toată conducerea asociației”.

„Lucurile nu mai pot însă continua așa în arbitraj!”

Aceeași poziție o adoptă și antrenoruljucător de la Colibași, Emil Petre, care crede că arbitrajele erau mai bune pe vremea lui Ion Coman. „Lucrurile nu merg cum ar trebui în arbitraj, nu o spun doar eu, o spune toată lumea. Părerea mea e că domnul Coman era mai inspirat, cel puțin la nivelul delegărilor. Spre exemplu, sezonul trecut, la Promoție, am avut același arbitru două meciuri consecutiv, acasă și în deplasare. Probabil că doamna Petruța nu-i cunoaște foarte bine pe arbitri sau din ce zone provin. Nu știu de ce îi aruncă în față pe arbitrii tineri, ar trebui să existe un echilibru și aici. Sunt niște eforturi care se fac la nivel de echipe, eu cred că e normal să ții cont de ele. Nu aș vrea să folosesc termeni duri, dar brigada de arbitri de la meciul cu Caragiale a lăsat mult de dorit. Joc fotbal de peste 20 de ani, însă un asemenea ofsaid mare nesemnalizat de domnișoara asistent nu am văzut în viața mea. Dacă acești arbitri se aflau pe un alt stadion, vă spun că lucrurile ar fi degenerat, însă noi suntem oameni liniștiți, nu ne place scandalul. Lucrurile nu mai pot însă continua așa în arbitraj. Am înțeles că la Dărmănești arbitrul a prelungit meciul cu Adânca șapte minute, până când au câștigat gazdele cu 4-3”.

Emil Petre a confirmat faptul că asistenta Evelyn Andrei a fost dirijată din spate de un bărbat, distrăgându-i atenția de la joc. „Nu știu dacă acel domn era tatăl domnișoarei asistent, însă s-a poziționat între tușă și gard, de unde îi transmitea diverse indicații. Problema nu era că o dirija, probabil că știa mai bine regulamentul, numai că îi distrăgea atenția de la joc. Cel puțin la meciul de juniori, am văzut că acel domn a intrat cu arbitrii în cabină”.

O schimbã Tudor pe Petruța?

„Jurnal de Dâmbovița” a contactat-o telefonic și pe Evelyn Andrei, însă tânăra arbitru nu a dorit să-i fie publicat punctul de vedere. Nici „centralul” partidei, Bogdan Bădescu, nu a vrut să facă vreun comentariu, însă noi le-am oferit celor doi posibilitatea să vină cu o reacție la dezvăluirile făcute la adresa lor. „Pe Bădescu l-a amenințat cu bătaia un junior de la Caragiale, care se pare că l-ar fi lovit la un meci arbitrat în trecut. De fapt, puștiul spunea că i-a sărit în ajutor unui coleg, pe care îl căsăpise arbitrul. Vă dați seama la ce nivel e fotbalul dâmbovițean”, au completat sursele noastre, care ne-au transmis că ar fi fost ceva tensiuni și la meciul Voința Bezdead – Sportul Gemenea, din Promoție Nord, câștigat de gazde cu 2-1. Până și președintele AJF Dâmbovița, Emil Tudor, recunoaște că lucrurile nu merg în direcția corectă în arbitrajul local, dar promite că se vor îndrepta. Nu a specificat și care ar cam fi „rețeta miraculoasă”, însă e posibil ca în perioada următoare să asistăm la o surpriză de proporții. Sursele noastre din interiorul asociației spun că se caută deja soluții de înlocuire a Petruței Iugulescu din fruntea Comisiei Județene de Arbitri.