26.08.2016 00:19

O fantezie: proiectul de țară

O fantezie: proiectul de țară
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Vorbă multă sărăcia omului, spune o înțeleaptă gândire aforistică din străbuni. Ceea ce se aplică, forever, pentru toată „clasa politică” românească. O „clasă” împărțită, i se potrivește mai bine categorisirea de risipită, pentru că e risipită în fapte inutile… risipitoare de țară, o „clasă” care nu e în stare să-și vadă chiar de soarta ei. Dar’ mite să mai fie-n stare să gândească măcar un proiect de țară. Zice-se că președintele Iohannis, pe mâna premierului Cioloș, ar fi pus de un astfel de proiect. Însă, după cum merg până acum lucrurile, națiunea română, tot dorindu-și să vadă și să simtă proiectul, a rămas cu ochii-n soare.

Or, o țară cu adevărat civilizată, stat cu adevărat de drept, pe bune democratică, beneficiază, la nivel de decizie guvernamental și parlamentar, de un proiect – plan de evoluție/progres nu de azi pe mâine, ci cu bătaie lungă, în perspectivă. Cu alte cuvinte, România este văduvită premeditat/ criminal de viitor. Mi s-a spus de către unii „învățați” după ureche, oportuniști de felul lor, că „dom’le lasă-te de bancul acesta cu planificarea, e de sorginte comunistă, vrei să facem stânga-mprejur la economia de stat?”. Și eu le spun, măi băieții tatii, puneți mâna pe carte, ia mai duceți-vă voi ăștia cu mintea pusă pe bigudiuri, că tot nu ne mai pune nimeni piedică la frontieră, prin Germania, prin Marea Britanie, prin Suedia sau Olanda și prin Japonia – ca să dau câteva exemple strălucite și demne de a fi luate ca exemplu – și să vedeți ditamai proiecte de țară/planificare economico-socială pe care capitaliștii ăia aflați pe buza prăpastiei, cum erau văzuți odinioară pe la noi, le execută la milimetru și centimă și treaba funcționează, într-adevăr, în parametrii „lucrului bine făcut”.

Că pe la noi lucru acesta a fost, mai an, un slogan de campanie, iar acum e-o gogoașă dezumflată. În zilele următoare, cu osebire-n toamnă, fiți pe pace, toate partidele înscrise în cursa electorală parlamentară ne vor oferi proiecte de țară care mai de care mai seducătoare. Oricum, fantezii trecătoare.