22.04.2014 08:09

Număr important de profesori fără bani de navetă

Număr important de profesori fără bani de navetă
Galerie foto

❚ Includerea decontării navetei în bugetul învățământului s-a dovedit la fel de neinspirată ca și fosta procedură de decont care se realiza din bugetul primăriilor ❚ Conform liderului SLÎ Dâmbovița, prof. Emil Poamă, noua procedură spune ca decontarea să fie făcută din economiile realizate la nivelul școlilor, în condițiile în care, în Dâmbovița, peste jumătate din școli au pornit anul cu deficit bugetar ❚ Cum practic s-a căzut din lac în puț, iar problema a rămas tot în aer, sindicatul a făcut demersuri în scris către Guvern, la Ministerele Finanțelor și al Educației, chiar la premier, următorul pas fiind o plângere în instanță

 

VIRGIL VOINESCU


 

Numărul cadrelor didactice care nu și-au primit banii de navetă continuă să fie mare în județul Dâmbovița. Potrivit liderului Sindicatului Liber Învățământ (SLÎ) Dâmbovița, prof. Emil Poamă, includerea decontării în bugetul învățământului s-a dovedit la fel de neinspirată ca și decontul navetei care anterior se realiza din bugetul primăriilor.

{GOOGLE_AD_BOX1}

„Din păcate, prin Legea bugetului pe 2014, s-a stabilit cu totul și cu totul altceva: ca decontarea navetei cadrelor didactice prin Anexa 5 să se facă în același cuantum și în aceleași criterii ca a elevilor. Este total greșit”, a precizat Emil Poamă.

Noua procedură stabilită prin lege este ambiguă și nu rezolvă problema navetei.

„Se spune în Legea bugetului ca decontarea să fie făcută din economiile realizate la nivelul unității școlare. Or, din datele pe care le avem la dispoziție, în Dâmbovița peste jumătate din școli au pornit anul cu deficit bugetar”, a arătat liderul sindical dâmbovițean.

Deficitul pe bugetul școlilor este dat de introducerea cheltuielilor pe elev care s-a bazat din start pe o formulă de calcul eronată, după cum susține prof. Poamă, lucru care ar putea crea greutăți și la plata salariilor.

„Ce să mai vorbim de decontarea navetei?!”, se întreabă sindicalistul.

 

Bucureștiul, „bombardat” cu plângeri

În aceste condiții, sindicatul a făcut mai multe demersuri în scris către Guvern, la Ministerul Finanțelor, la Ministerul Educației, premierului Victor Ponta, următorul pas fiind o plângere în instanță.

„Legea nr. 1, care prevedea decontarea navetei profesorilor, pentru care s-au trimis noi instrucțiuni, este încă în vigoare. Nu a fost abrogată. Este deci cu totul nejustificată intervenția prin Legea bugetului privind noul calcul al navetei”, a concluzionat prof. Emil Poamă.