01.07.2020 00:25

Nouă prelungire de șomaj tehnic la COS Târgoviște

Nouă prelungire de șomaj tehnic la COS Târgoviște
Galerie foto

❚ „În mod normal trebuie cel puțin o săptămână pentru pregătirea fluxului de producție” ❚ „Oamenii în continuare nu știu ce au de făcut, sunt debusolați total, stau acasă și așteaptă să primească deciziile. Deocamdată știm că sunt în 75% plătiți de angajator, mai mult de atât nu știm” ❚ „Părerea mea sinceră este că nu vor mai porni activitatea de elaborare a oțelului și vor folosi doar capacitățile de laminare... și va mai merge o perioadă, cât va merge piața”


VIOLETA STANCIU

 


 

Interviu cu Nicolae Dragodănescu, președintele Sindicatului „Valahia” Târgoviște.

Rep.: Știți ceva de Combinatul de Oțeluri Speciale Târgoviște, își reia activitatea de la 1 iulie 2020?

- Dacă aș ști... ce bine ar fi! Dacă am putea măcar să intuim, să ghicim... ce bine ar fi. Un lucru este cert, ca să poată să pornească trebuie o perioadă de pregătire a liniilor de producție, nu poți să pornești ca și cum bagi cheia în contact și îi dai drumul a doua zi, imediat. În mod normal trebuie cel puțin o săptămână pentru pregătirea fluxului de producție. Deci fluxurile nu au fost pregătite, nu avem nimic pregătit, oamenii în continuare nu știu ce au de făcut, sunt debusolați total, stau acasă și așteaptă să primească deciziile. Deocamdată știm că sunt în 75% plătiți de angajator, mai mult de atât nu știm.

Rep.: Dacă fabrica nu produce nimic de mai bine de jumătate de an, de unde are bani să plătească salariaților șomajul tehnic de 75% ?

- Păi câteva luni de zile a luat bani de la statul român. Pe fondul pandemiei, foarte mulți angajatori a căror activitate nu a fost întreruptă neapărat datorită pandemiei s-au prevalat de aceasta și de reglementările din perioada de urgență și de alertă și au solicitat bani, ceea ce nu e un lucru rău. Dar și noi de întrebăm dacă în continuare vor exista resurse financiare să plătească salariații în șomaj tehnic, pentru că sunt niște costuri și să plătești cu 75% nu e deloc simplu.

Rep.: Dumneavoastră credeți că se va mai porni activitatea la COST după atâta timp de repaus?

- Da, dar cu o paranteză, adică vor porni activitatea de laminare și nu activitatea de elaborare a oțelului. Știți foarte bine că acolo există mari probleme de mediu, pe partea de oțelărie. Ca să înțelegeți oțelăria este cea care topește fierul vechi și îl toarnă în profile, iar partea de laminare este cea care ia țagla turnată de la oțelărie și o face în profile mici, mijlocii, ușoare... Deci activitatea de cuptor, activitatea Oțelăriei electrice, după părerea mea, fără o investiție foarte serioasă și care ar însemna destul de mulți bani... nu este cu putință. Doar așa, să mai tragi de timp, săți mai dea o amendă Mediul, să te mai notifice, să-și mai suspende activitatea, adică să o duci din prost în mai prost. Deci trebuie făcute investiții destul de mari. Partea de laminare poate să aducă țagla de oriunde din Europa și înțeleg că de fapt asta este intenția celor de la COST, să aducă țagla ori din Ucraina, ori din Bulgaria sau Federația Rusă pe calea ferată și aici doar să o proceseze în profile. Acest lucru ar însemna că nu mai avem probleme pe partea de mediu, dar și faptul că mai mult de jumătate din personal nu va mai avea activitate. Dar să știți că impactul social nu va fi așa de mare pentru că foarte mulți salariați cumulau pensiile și salariul, existau foarte mulți pe perioadă determinată și deja în perioada aceasta li s-au încetat contractele de drept, dar în continuare COST mai are peste 1000 de salariați. În metalurgie e nevoie de personal destul de mult, ca să asiguri trei schimburi permanent, că nu merge să oprești la ora 15.00 și să reiei producția a doua zi dimineața, e nevoie de flux continuu, să păstrezi oțelul mereu roșu și să-l prelucrezi. Părerea mea sinceră este că nu vor mai porni activitatea de elaborare a oțelului și vor folosi doar capacitățile de laminare... și va mai merge o perioadă, cât va merge piața, pentru că nu știu cât de rentabil este să aduci oțelul pe calea ferată, care înseamnă niște costuri... Dacă vine din Rusia sau Ucraina, din afara UE, înseamnă niște cote în care trebuie să te încadrezi... și niște taxe suplimentare. Pe laminare, jumătate din personal ar lucra fără probleme iar activitatea se poate reporni mult mai repede, nu este așa de complicat, numai să existe un minim de rentabilitate și un minim de profit pe chestia asta.

ITM Dâmbovița, cu ochii pe situația de la COST

Nici la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Dâmbovița nu se știa ieri, în prima parte a zilei, dacă salariații Combinatului de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște vor fi chemați la muncă sau vor rămâne în continuare în șomaj tehnic și după data de 1 iulie 2020! Pentru a afla ce intenționează să facă în perioada următoare conducerea acestei societăți, inspectorul șef al ITM Dâmbovița, ing. Marius Lixandru, a luat ieri legătura cu cei de la COS Târgoviște, dar, stupoare, nici aceștia nu știau mare lucru despre reluarea activității, fiind în așteptarea unui răspuns de la București. „Cei de aici, de la COS Târgoviște, nu știu nimic, au scris email-uri încontinuu - vineri, sâmbătă și luni -, pentru a întreba ce să facă de la 1 iulie, dar nu au primit niciun răspuns. 90% vor rămâne în șomaj tehnic”, ne-a declarat inspectorul șef al ITM Dâmbovița, ing. Marius Lixandru. Ultima oră! Spre finalul zilei de lucru a venit și răspunsul de la București. Salariații de la COST rămân în șomaj tehnic până pe data de 15 iulie 2020, inclusiv. Rămâne de văzut ce se va întâmpla și după această dată!