18.11.2014 00:18

Notariatele dâmbovițene, pe linia de plutire

Notariatele dâmbovițene, pe linia de plutire
Galerie foto

❚ Deși pare că a trecut criza economică, aceasta a lăsat urme care nu se vor vindeca prea repede ❚ Nevoite să restructureze din personal, ce-i drept foarte puțin față de alte sectoare de activitate, notariatele din județ care activează în cadrul Camerei Notarilor Publici Ploiești nu sunt încă în situația fericită de a putea face angajări

VIOLETA STANCIU


 

Falimentul sau starea de insolvență nu au „bătut” la ușa niciunui birou notarial din cadrul Camerei Notarilor Publici Ploiești (în care activează și județul Dâmbovița, alături de Prahova și Buzău) în perioada de criză economică profundă care a decimat o bună parte a mediului de afaceri. Deși se pare că recesiunea a trecut, aceasta a lăsat urme care nu se vor vindeca prea ușor.

Nevoite să-și restructureze activitatea pentru a se putea menține pe linia de plutire, cabinetele notarilor din județul Dâmbovița au început să întrevadă „luminița de la capătul tunelului”. Din volumul activității notariale pe anul 2014, raportat la 2013, rezultă o ușoară creștere, fapt care permite notarilor să privească cu mai mult optimism viitorul.

 

Președintele Camerei Notarilor Publici Ploiești:

„Nu aș putea să spun că este mai greu

sau mai grav decât în urmă cu câțiva ani”

„În faliment sau într-o stare de insolvență nu am avut situații, cel puțin la nivelul Camerei noastre și la nivelul județului. Însă colegii și noi, la nivelul biroului, am fost nevoiți să reducem schema de personal, adică au fost disponibilizate câteva persoane. Așa cum se știe și la nivelul țării, zicem criza a trecut, semne bune, să zicem, că s-ar arăta, dar nu am ajuns încă în situația să crească volumul de activitate și să fie nevoie să facem din nou angajări. Ce se mai întâmplă este pe cale naturală, în sensul că în caz de pensionare trebuie să facem noi angajări. Numai că formarea unui cadru din personalul unui birou notarial se poate face nu în câteva luni, ci în ani, având în vedere complexitatea noilor reglementări – Codul Civil, Codul Penal, legea și regulamentul activității notariale, toate noi. Efectiv, de multe ori nu mai facem față afluxului de informații, de apariții și modificări care intervin după ce apare un act normativ nou. Nu aș putea să spun că este mai greu sau mai grav decât în urmă cu câțiva ani, zicem și tindem spre mai bine. Din volumul activității notariale nu rezultă o stagnare, ci o creștere. Media actelor imobiliare de înstrăinare pentru județul Dâmbovița a fost în 2013 de 504/lună și 13/lună/notar, iar în 2014 de 655/lună și 16/lună/notar. Aceasta este o medie. Însă sunt destui notari care nu au atâtea acte în medie pe lună, nici în 2013 și nici în 2014”, a declarat Tudor Doru Lucian, președintele Camerei Notarilor Publici Ploiești.