31.07.2018 00:25

Noi proteste ale salariaților COST

Noi proteste ale salariaților COST
Galerie foto

❚ Lucrătorii COS Târgoviște vor protesta din nou pentru a atrage atenția, încă o dată, asupra faptului că la COS Târgoviște s-au instituit „relații feudale de muncă și că actuala administrație nu este interesată de ieșirea din insolvență”, după cum precizează președintele Sindicatului „Valahia”, Nicolae Dragodănescu ❚ „Dacă statul român are de recuperat creanțe de la «investitori strategici» care au primit din Fondul Proprietății de Stat active strategice pentru economia românească, la prețuri foarte mici, trebuie să o facă cu fermitate, mergând până la expropriere, prin lege specială, a respectivelor unități”, arată Dragodănescu

ANDREI VASILIU

 


 

Astăzi, 31 iulie, între orele 14.00-16.00, în fața COS Târgoviște, va avea loc un miting de protest al salariaților combinatului, acțiunea fiind organizată de Sindicatul Valahia, după cum se arată într-un comunicat de presă remis redacției noastre de această organizație sindicală. Lucrătorii COS Târgoviște vor protesta din nou pentru a atrage atenția, încă o dată, asupra faptului că la COS Târgoviște s-au instituit „relații feudale de muncă și că actuala administrație nu este interesată de ieșirea din insolvență”, după cum precizează comunicatul de presă.

„COST, exemplu al incoerenței legislative în România”

„Salariații s-au săturat de muncă precară, condiții de muncă mizere, autoritate excesivă, încălcări permanente ale drepturilor și libertăților lucrătorilor, salarii de mizerie, demolarea bucată cu bucată a combinatului, lipsa de reacție a clasei politice în ceea ce privește modificarea legilor care permit devalizarea combinatului și multe altele. COS Târgoviște este un exemplu reprezentativ al incoerenței legislative din România. Privatizată în 2002 din Fondul Proprietății de Stat către o firmă off-shore cu patronat rusesc, (Conares Trading devenită ulterior Mechel), COS Târgoviște se află în insolvență din anul 2013, iar în acest moment nu există un program de reorganizare și se află în pericol de faliment, situație ce poate aduce atingere siguranței naționale a României. Grupul Mechel a cumpărat din Fondul Proprietății de Stat alte patru combinate metalurgice care, după preluare, au fost aduse în stare de nefuncționare (Câmpia Turzii, Oțelul Roșu, Brăila și Buzău). Au trecut peste cinci ani de la intrarea în insolvență, statul român nu a încasat nimic din creanța de peste 10 milioane de euro, iar prin păstrarea administrării de către COS Târgoviște, prin administratorul special, tot ce se încasează acum din vânzările de patrimoniu, se duce tot în buzunarele administrației ruse și nu ajunge nimic în contul creanței statului. Alternativa la vidul legislativ existent, care permite o astfel de situație, va duce inevitabil la declanșarea procedurii falimentului, cu efecte dezastruoase pentru salariați, pentru economia județeană și pentru interesul național. Dacă statul român are de recuperat creanțe de la «investitori strategici» care au primit din Fondul Proprietății de Stat active strategice pentru economia românească, la prețuri foarte mici, trebuie să o facă cu fermitate, mergând până la expropriere, prin lege specială, a respectivelor unități”, se mai arată în comunicatul de presă semnat de Președintele sindicatului „Valahia”, Nicolae Dragodănescu.