05.12.2017 00:18

Noi promisiuni pentru industria de apărare

Noi promisiuni pentru industria de apărare
Galerie foto

❚ Discuțiile dintre liderii sindicali și prim-ministrul Mihai Tudose au avut în atenție punctual întreaga problematică din sector, făcându-se propuneri concrete, iar în ceea ce privește modificările de legislație, premierul a anunțat că rezolvarea va veni pe termen scurt ❚ Sindicaliștii din Dâmbovița, județ cu trei uzine în sectorul de apărare, sunt optimiști și anticipează că problemele se vor rezolva

VIRGIL VOINESCU


Sindicaliștii din industria de apărare sunt optimiști privind evoluția acestui sector industrial pe termen scurt și mediu. Discuțiile dintre liderii sindicali și premierul României, Mihai Tudose, purtate recent, au avut în atenție punctual întreaga problematică din industria de apărare și pentru multe dintre probleme s-au făcut propuneri concrete, iar pentru altele (modificări de legislație) premierul Mihai Tudose a anunțat că va avea discuții cu „Ministerul de resort, dar și cu Ministerul Apărării Naționale”, promisiunea fiind pentru o rezolvare cu termen scurt. Potrivit liderului Sindicatului „Dreptatea” din Automecanica Moreni, Constantin Bucuroiu, secretar pe probleme de apărare în cadrul Federației Sindicale „Solidaritatea Metal” din Cartel Alfa, „foarte urgentă este problema salariilor, pentru că începând cu data de 1 ianuarie 2018 vor fi probleme serioase. Au fost întâlniri fructuoase cu promisiuni din partea premierului Mihai Tudose. Avem încredere că rezultatul va fi unul așteptat de sindicate, bazându-ne pe promisiunile pe care premierul le-a respectat în urmă cu doi ani, când a promis cele mai mari investiții pentru industria de apărare și sumele au fost chiar cu mult mai mari, dar și alte măsuri”, ne-a declarat liderul sindical, Constantin Bucuroiu.

Sindicatele au în vedere modificări legislative. Acestea i-au cerut premierului Tudose amendarea a 24 de puncte din lege, au discutat de problema asigurării pentru industria de apărare a 30% din contractele ce decurg din cei 2% pentru Ministerul Apărării; soarta industriei de apărare din perspectiva formei pe care se va merge ca propunere pentru industria de apărare, s-a discutat pe nucleul pe care sindicatele refuză să-l considere ajutor de stat pentru că „este normalitate ca fabricile acestea să primească unele sume de bani, patronul fiind Ministerul Economiei. S-a luat în discuție toată problematica din industria de apărare, incluzând salariile care fiind foarte mici, iar sectorul nu este atractiv nici pentru tineri, nici pentru specialiști. Totul a fost discutat”, a mai spus Constantin Bucuroiu. Sindicaliștii susțin că vor mai fi întâlniri pentru finalizarea problemelor, primele urmând să aibă loc în următoarele două săptămâni și vor include o discuție cu cei de la Reihnmetall, la aceasta fiind invitate și sindicatele. „Aceasta este o perspectivă bună de dialog”, a conchis liderul de sindicat, Constanti Bucuroiu.