20.04.2015 00:17

Nivel ridicat la cazurile de cancer

Nivel ridicat la cazurile de cancer
Galerie foto

❚ Există și o parte mai bună a lucrurilor, și anume faptul că pacienții, mult mai informați decât în trecut, încep să ajungă din timp la medic, iar boala depistată în stadii precoce mărește ratele de supraviețuire și vindecare ❚ Potrivit dr. Elena Firoiu, medic primar Oncologie, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, boala aflată într-un stadiu incipient are toate șansele de vindecare, bineînțeles dacă suferindul respectă cu strictețe „secvențele terapeutice” impuse

VIOLETA STANCIU


Din nefericire, în ultimii ani, la nivelul județului Dâmbovița, rata de creștere a cazurilor de cancer se menține la un nivel ridicat. Partea bună a lucrurilor este că pacienții, mult mai informați decât în trecut, încep să ajungă din timp la medic. Astfel, boala aflată într-un stadiu incipient are toate șansele de vindecare, bineînțeles dacă suferindul respectă cu strictețe „secvențele terapeutice” impuse de medicul specialist.

„În principiu, rata de creștere a cazurilor de cancer este aceeași în fiecare an. Din fericire, datorită informării populației, unele dintre localizările cu incidențe foarte crescute (la femei – cancer din sfera genitală și mamare, iar la bărbați – cancer pulmonar și de prostată) încep să fie depistate mai devreme. La cazurile de cancer depistate în stadii precare 0, 1, 2 chiar și 3 (ultimul stadiu fiind 4), rata de supraviețuire poate fi într-un procent de 40%, chiar de vindecare. În stadiile 0, 1, 2 vorbim de vindecare, acestea fiind stadii curabile. În acest caz, vorbim despre cancerele de col uterin, tratate corect și din timp. De asemenea, de cancerele mamare și de prostată tratate corect, cu toate secvențele terapeutice. Totul depinde de stadiul în care se prezintă pacientul și de tipul de terapie pe care îl respectă sau nu. Cei mai mulți respectă recomandările și au șanse, dar sunt și unii care nu le respectă, și atunci șansele lor scad”, a precizat dr. Elena Firoiu, medic primar Oncologie și purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște.

Potrivit statisticilor, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze ale morbidității și mortalității la nivel mondial, cu aproximativ 14 milioane de cazuri noi și 8,2 milioane de decese cauzate de maladie în 2012. Din nefericire, acelea și statistici arată că numărul cazurilor de cancer va crește cu aproximativ 70% în următoarele două decenii.

Datele de anul trecut arătau că aproximativ 6.000 de femei din România dezvoltă anual cancer de sân și jumătate dintre acestea pierd bătălia în lupta cu boala, cauza principală fiind diagnosticarea târzie, doar 13% din cazurile noi fiind diagnosticate într-o fază incipientă. De asemenea, potrivit medicilor de familie, citați de Agerpres, România era anul trecut pe un trist loc fruntaș atât în ceea ce privește incidența, cât și mortalitatea la cazurile de cancer de col uterin, iar zilnic 6 femei pierdeau lupta cu această boală.