05.12.2017 00:20

Neînțelegeri… tehnice la cultura de cartofi

Neînțelegeri… tehnice la cultura de cartofi
Galerie foto

❚ Deși probele sunt gratuite, iar bolile amenință recoltele, cultivatorii de cartofi din zonă își varsă năduful pe specialiștii fitosanitari care nu vor decât să îi ajute pentru a preveni apariția bolilor și a dăunătorilor specifici ❚ „Mă bombardează toată lumea din Lungulețu că mă duc să fac bani pe munca lor, deși le-am explicat că probele sunt gratuite și că le facem pentru binele dumnealor. Sunt două boli de carantină care în momentul în care vor apărea și se vor împrăștia în zonă nu vor mai putea să pună cartofi în pământ, pentru că nu există tratament”, a semnalat Florina Nițescu, coordonatoarea Oficiului Fitosanitar Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Nu mai este o noutate pentru nimeni faptul că agricultorii din principalele bazine legumicole ale județului își vând produsele muncii lor la niște prețuri de mizerie, care nu le acoperă nici măcar costul de producție! În bazinul legumicol Lungulețu, renumit pentru culturile de varză și cartof, aceste legume se vând direct din câmp, cu infima sumă de 20 de bani pe kilogram. Însă situația se complică și mai mult atunci când, de exemplu, cultivatorii de cartofi din zonă își varsă năduful pe cine nu trebuie, respectiv pe specialiștii fitosanitari care vor să îi ajute, la nevoie, pentru a preveni apariția bolilor și a dăunătorilor specifici.

„Nu este vina mea că dumnealor vând cartoful cu 20 de bani”

„Toată lumea este revoltată că ei muncesc tot timpul și nu au niciun profit. Eu sunt de acord, și este foarte adevărat, că prețurile și la fructe, și la cartofi sunt mici... Lungulețu a vândut cartoful și cu 20 de bani kilogramul. 20 de bani este un preț de mizerie, când în piață ajunge la un leu și nu scade sub un leu, dar aici nu putem interveni noi. Noi recoltăm probele de cartofi, pentru că avem monitorizările la cartofi, și mergem să recoltăm probele pe care le ducem la analize. Pe mine mă bombardează toată lumea din Lungulețu că mă duc să fac bani pe munca lor, deși le-am explicat că probele sunt gratuite și că le facem pentru binele dumnealor. Sunt două boli de carantină care în momentul în care vor apărea și se vor împrăștia în zonă nu vor mai putea să pună cartofi în pământ, pentru că nu există tratament. Le-am spus că este de preferat «să vă carantinez eu zona 4-5 ani, dacă apare boala, pentru a se stopa din evoluție, decât să mergeți cu ea în continuare». Deci nu ne ducem să facem bani pe munca lor. Nu este vina mea că dumnealor vând cartoful cu 20 de bani, pentru că nu știu sau nu vor să se organizeze. Este un întreg cumul de factori, nu poți să arăți cu degetul la unul singur... Noi suntem 5 salariați și atunci, dacă nu ai material de plantare, nu ai semințe sănătoase, nu are cine să-ți facă controlul. Degeaba avem la fonduri europene sute de oameni, pentru că bagi fondurile europene în ceva care e pe moarte. Aceasta este părerea mea personală, de aici de unde văd eu lucrurile... Poate că de la nivel mai înalt, și cu o privire de ansamblu, este altceva. Dar părerea mea este că, atâta timp cât nu ai semințe de calitate și o protecție la boli și dăunători destul de bine dezvoltate, este ca și cum ai pompa bani într-un om care este incurabil”, ne-a declarat Florina Nițescu, coordonatoarea Oficiului Fitosanitar Dâmbovița.