29.06.2016 00:19

Naivitate britanică... manipulată

Naivitate britanică... manipulată
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


După două editoriale pe tema BREXIT, am crezut că nu mai e cazul să mai zic ceva. Cu toate că referendumul britanic a cutremurat până-n rărunchi Uniunea Europeană. Și pe foarte mulți i-a șocat. Chiar și pe cei 17 milioane de locuitori ai UK care au dat cu ștampila pe LEAVE (adică să plece din UE). Și care și-au dat seama că au fost trași pe sfoară, adică îngrozitor de manipulați de un personaj cu porniri naționalist extremiste, și care a mizat pe nostalgiile imperiale ale conaționalilor insulari, aiuritorul mister Nigel Farage. Care a mințit/manipulat la greu. De unde se poate trage concluzia că și locuitorii dintr-o străveche democrație strong sunt de o incredibilă naivitate.

Și când, rapid, s-au trezit din naivitate, conștientizând urmările votului lor, au năpădit Internetul cu hashtagul care a devenit viral: „#Ce am făcut?”. Întrebarea este acum retorică, iar mulți dintre cei 17 milioane de votanți anti-UE par acum năuciți de naivitatea care i-a aruncat într-o stare de remușcare, fără vreo posibilitate, deocamdată, de a-și lua votul înapoi. Or, această stare de spirit, dramatică în fondul ei, m-a îndemnat să mai scriu încă un editorial pe tema BREXIT, dându-mi seama că ieșirea Marii Britanii din UE s-a făcut democratic - vox populi, vox Dei, nu-i așa? -, dar a lovit chiar în rațiunea de a fi a Democrației, aceea de a asigura ființei umane dreptul de a-și alege drumul spre fericire. Cu o singură și nemanipulabilă condiție: să fie în cunoștință de cauză. Ceea ce la referendumul britanic nu s-a întâmplat. Și asta la o casă mare a democrației! Este un semnal și pentru români - un semnal de alarmă - ca să nu se mai lase zăpăciți de minte, mințiți/manipulați în fel și chip acum când nu ne mai desparte multă vreme de alegerile pentru Parlamentul României.

Doamnelor și domnilor politicieni lăsați-i pe români să aibă mintea limpede! Doar ei, prin votul lor, pot reforma cu adevărat „clasa politică”. Voi nu sunteți în stare. N-aș vrea să-i văd și să-i aud la toamnă, pe români – dar, sincer, mi-e teamă – dându-și cu pumnii-n cap și lamentându-se, precum englezii: Ce am făcut?