22.12.2014 00:11

MS: Din 2015, toți copiii nou-născuți vor beneficia de testare audiometrică

Ministerul Sănătății va asigura, începând din 2015, testarea audiometrică în toate maternitățile și pentru toți copiii nou-născuți, a declarat ministrul de resort, Nicolae Bănicioiu.

„Pentru dezvoltarea copilului este deosebit de important ca surditatea să fie depistată cât mai devreme pentru a asigura în timp util tratamentul adecvat. Screeningul auzului la nou-născuți este singura metodă prin care se poate depista activ hipoacuzia chiar din prima lună de viață. Din această cauză am hotărât ca, începând cu anul 2015, să asigurăm procedurile de screening în toate maternitățile și pentru toți copiii nounăscuți. Instruirea personalului medical, dar și dotarea tuturor celor 150 de maternități de pe teritoriul României cu aparatura de screening auditiv la nou-născut se vor face din fonduri europene. În acest sens am demarat deja un proiect european”, a precizat Nicolae Bănicioiu, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES.

Potrivit MS, în prezent, testarea pentru depistarea surdității nou-născuților se desfășoară în 17 maternități din țară care dispun de condițiile necesare.

„Începând cu 2015, procedurile de testare se vor realiza în toate maternitățile.”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

 

AGERPRES și Jurnal de Dâmbovița