30.03.2017 00:18

"Moștenire" de la Guvernului Cioloș: prețul gazelor ar putea crește


Galerie foto

❚ „Parlamentul are posibilitatea să amâne aplicarea acestei ordonanțe în discuții cu Comisia Europeană și, dacă se va face, liberalizarea se va face începând cu 1 aprilie și se va face în mai multe etape”, a declarat deputatul PSD Leonardo Badea

ANA MARIA POPESCU


O ordonanță dată de Guvernul Cioloș ar putea crește prețurile la gaze naturale pentru consumatorii casnici! Anul trecut Guvernul tehnocrat, ca urmare a unui acord cu Comisia Europeană legată de realizarea unui gazoduct, a emis o ordonanță conform căreia de la 1 aprilie se liberalizează piața la energie, lucru care ar putea duce la creșterea prețurilor la gaze naturale. Ordonanța se află, se pare, în această perioadă în dezbatere în Parlament, însă deputatul PSD de Dâmbovița, Leonardo Badea, crede că aplicarea acesteia va fi amânată, iar anul acesta nu se va produce nicio modificare a prețului la gaze. Deputatul social democrat susține că în niciun caz, dacă până la urmă se va ajunge la aplicarea ordonanței dată de Guvernul Cioloș, prețurile nu vor crește cu procentele prevăzute în actul legislativ, ci creșterea va fi de maxim 8% și aceasta se va face etapizat, lucru confirmat se pare și de conducerea Agenția Națională de Reglementare a Energiei.

„Eu cred că din punct de vedere energetic, în România, lucrurile vor fi sub control. Noi ne-am asumat în programul de guvernare inclusiv dezvoltarea sectorului energetic și susținerea lui, vorbim despre gaze, electricitate și pot să vă informez că tot legat de acest domeniu strategic pentru România am votat în Parlament o lege prin care am acordat un ajutor de stat Companiei de Uraniu tocmai pentru a nu se închide această companie. Ordonanța 64/2016 este o ordonanță care a fost dată de Guvernul Cioloș și această ordonanță a fost în mod nefericit interconectată de realizarea unui gazoduct. Există un proiect, un program în care se realizează, pe o alocație suplimentară în discuție Uniunea Europeană și cu organismele Uniunii Europene care cuprinde Bulgaria, România, Ungaria, Austria, cu o valoare de 179 de milioane de euro. Este un gazoduct care se finanțează prin semnarea unui acord și de realizarea acestui acord cu gazoductul este legată liberalizarea pieței la energie. Guvernul din 2016 și-a asumat ca să liberalizeze prin această ordonanță tocmai ca urmare a realizării acestui gazoduct. Este foarte clar că acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple și este foarte clar că dacă Guvernul trecut a acceptat să fie condiționată realizarea acestui gazoduct de către aplicarea acestei ordonanțe ar fi trebuit efectiv să facă liberalizarea încă de anul trecut. Dar, ținând cont că ne aflăm în situația dată, dincolo de această ordonanță este o legislație subsecventă pe care trebuie să o dea Agenția Națională de Reglementare a Energiei (ANRE), instituția care reglementează tarifele la gazele naturale, și această legislație subsecventă trebuie să stabilească modul în care prețurile pot să varieze și președintele acestei Agenții a spus foarte clar că este imposibil ca prețurile să crească în România cu procentele prevăzute în această ordonanță. Parlamentul are posibilitatea să amâne aplicarea acestei ordonanțe în discuții cu Comisia Europeană și, dacă se va face, liberalizarea se va face începând cu 1 aprilie și se va face în mai multe etape, iar maximul de creștere al prețului ar putea fi cuprins între 6,5 și 8%”, a declarat deputatul PSD de Dâmbovița, Leonardo Badea.