04.09.2015 00:09

Monika și Maria

Monika și Maria
Galerie foto

MĂDĂLIN RĂDUCU

 


 

În rândurile care urmează vreau să scriu despre două momente care m-au emoționat. Este vorba de retragerea din activitate a baschetbalistei Monika Boriga-Broșovszky, precum și de medaliile de argint la Europene și bronz la Mondiale obținute de Maria Cioclea.

Ambele subiecte mi s-au părut tratate oarecum discret de o bună parte a presei. Vorbim aici de o stea în baschetul autohton care s-a retras, dar și de un nume care deja promite multe, cu o carieră frumoasă la orizont. În momentele de criză financiară și umană pe care le traversează campionatul național de baschet feminin, retragerea celei alintate „minunea blondă a baschetului românesc” lasă un gol imens în sufletele fanilor. Vorbim practic de cea mai titrată baschetbalistă autohtonă. Dacă îmi este permis, Monika înseamnă pentru baschetul feminin cam ce înseamnă Gică Hagi pentru fotbal. Cariera extremei cuprinde nu mai puțin de 24 de sezoane, deci aproape un sfert de veac.

Palmaresul Monikăi conține șase titluri de campioană națională (patru cu Arad, două cu Târgoviște), șase cupe (2006-2011), 270 de selecții la națională și medalia de argint la Jocurile Francofone din Canada (2007). În istorie va rămâne permanent momentul mai 2013, când Aradul a câștigat titlul pe terenul Târgoviștei, deși avea deficit de 18 puncte, iar la final căpitanul dădea startul fiestei. Monika a avut toate calitățile unui lider adevărat. Nu va sta departe de sportul care i-a oferit totul în viață, dovadă că se va ocupa de relația cu presa la clubul arădean. Chiar și așa, tind să cred că această poziție va fi una temporară, deoarece bagajul de cunoștințe acumulate de-a lungul anilor și le va pune la un moment dat în slujba echipei, așa cum a început deja la naționala feminină.

Despre Maria Cioclea, nu se poate spune decât că a trecut rapid pragul de la statutul de tânără speranță la certitudine. A demonstrat asta prin cele două medalii internaționale. Acum ține de oamenii cu putere de decizie cum vor avea grijă de această tânără campioană. În ultima vreme, avem o grămadă de exemple că și la sporturile individuale se poate face performanță. Maria nu este decât ultimul exemplu concret. Într-adevăr, au teamă de microfon și cameră de filmat, nu aduc capitalul de imagine al unor echipe (de fotbal, baschet, volei), însă pentru ei rezultatele vorbesc de la sine. Sunt cel mai bun ambasador. Chiar și așa, nu trebuie uitat un lucru. Că sunt copiii Târgoviștei. Știu că cele două nu s-au cunoscut vreodată și că practică sporturi total diferite. Dar mai știu că în scris ne sunt permise multe. Chiar și o imagine de ansamblu. O fostă campioană îi predă ștafeta unei viitoare campioane.