22.07.2022 00:20

Moldovenii au ales! (II)

Moldovenii au ales! (II)
Galerie foto

Desigur, Războiul din Ucraina influențează enorm aceste negocieri. Încă zona este foarte inflamată, iar spectrul aderării la UE, cu vulcanul rus în spatele casei, nu este prea plăcut.

Europa este în același timp la ceasul redefinirii, existând tot mai multe voci care doresc o reîmprospătare a proiectului. Desigur, Republica Moldova va privi cu mare atenție aceste dezvoltări, căci este important să urmărim ținta în mișcare a aderării.

O schimbare de atitudine în Republicã, de genul “forțele pro-ruse devin majoritare în Parlamentul de la Chișinãu”, vor îngheța orice pași în direcția integrării, adică mai pe românește o amânare a mecanismului de negociere. Nu trebuie să existe șovăială în direcția pro-eruropenã pentru a da șansa ca generația actuală de moldoveni să aibă țara lor în Uniunea Europeană. Aceasta este misiunea, la care trebuie să își aducă contribuția nu doar instituțiile, ci și întreaga societate moldovenească. Avem nevoie să avem implicate sectorul de afaceri, societatea civilă, academicul și presa pentru a conlucra la acest proiect istoric.

Mai este ceva de recomandat moldovenilor. Ajutați și alte țări să între în acest proiect european. Desigur poporul ucrainian, atât de greu încercat, dar și țările din Balcani. Uniunea European este completă cu toate aceste țări, iar tinerii din toate colțurile Europei merită această șansă. Europa nu trebuie să piardă această fereastră de oportunitate. Toți în UE !

 

Dan Luca