02.02.2015 00:19

Moise contra Preoteasa

Moise contra Preoteasa
Galerie foto

TEODOR VASILIU


Citii în week-end-ul ăsta prin adevărul care-mi zbârlește părul, ăla puțin pe care-l mai am, că unu’ Moise vrea s-o bage în penal pe una’ Preoteasa, de la Educație. Până să vă luminez ce vrea Moise de la Preoteasa, mi s-a părut că așa nume predestinate subiectului numai o ironie divină le poate aduce în atenția publică. Deonto-ologii neduși la biserică s-ar putea să mă stuchească pe motiv că ce interese am eu să apăr predarea religiei în școli, că ăsta-i subiectul aflat în scandal.

Păi cum să n-am, când știu bine că de la lipsa educației creștine în familie și în școală ni se trag toate belelele. Inclusiv astea că ne-am ales să ne conducă tot felul de prostovani agresivi care au idei puține, fixe și păcătoase. Uite că, spre deosebire de ei, președintele protestant Klaus a luat, printr-o minune divină, calea bisericii ortodoxe. Îl văzui și vineri, în timpul programului de lucru, nu oriunde, ci la Catedrala Patriarhală, la Sfânta Liturghie. Pe el nu l-am văzut făcându-și semnul crucii, dar eu mi l-am făcut. De l-aș fi văzut și cu judecătorii Curții Constituționale acolo, ar fi fost și mai bine.

Nu de alta, dar de-ar fi fost și ei duși la biserică, măcar din când în când și cu frica lui Dumnezeu în gând, n-ar fi dat decizia aia belicoasă de neconstituționalitate pe care o flutură Moise ăsta de-acu’, de-ai zice că e drapelu’ revoluției. Profesor de ce-o fi el, Moise vrea să-mpartă România în două tabere care să se-ncaiere pe motiv de religie în școli. Măcar de-ar fi citit și numai amintirile din copilărie ale lui Creangă, ar fi băgat la scăfârlie câte ceva despre legătura de-a dreptul seculară dintre biserica ortodoxă și școala românească.

Da’ pe profu’ ăsta „de tip nou” nu-l bănuiesc c-ar fi în stare nici măcar să prindă muște cu ceaslovul, darămite să le bage-n cap niște povești de Doamne-ajută discipolilor săi, ca să înțeleagă de ce i se mai spune unui profesor și… dascăl. Cât de prost să fii să nu pricepi un lucru atât de simplu cum e ăsta că o decizie, fie ea și păcătoasă cum e cea a Curții Constituționale, nu poate schimba planul de învățământ în timpul anului școlar.

Dar Moise vrea răzbel cu Preoteasa mai presus de orice, semn că și-a băgat dracu’ a sa coadă pân’ la noadă în școala românească. Luminează-i, Doamne, pe întunericiții ăștia. Și iartă-i, că habar n-au cât de rău fac poporului nostru binecredincios!