06.03.2015 00:20

Mobilizare pentru codul galben de ninsori

Mobilizare pentru codul galben de ninsori
Galerie foto

Prefectul de Dâmbovița Ioan Marinescu și șefii structurilor pentru situații de urgență din județul nostru, alături de omologii din 34 de județe, au intrat ieri în dialog prin videoconferință cu vicepremierul Gabriel Oprea

PETRE DRĂGUȚOIU


Ieri, la Consiliul Județean Dâmbovița, a avut loc videoconferința organizată de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, cu prefecții și șefii structurilor pentru situații de urgență din cele 34 de județe atenționate de cod galben de ninsori, ploi și vânt de mare intensitate, printre care și județul Dâmbovița. Au fost prezenți prefectul Ioan Marinescu, inspectorii șefi din Dâmbovița ai ISU (cms.șef Mirel Pietreanu), IJJ (cms.șef Costel Gavrilă), IPJ (cms.șef Danil Zepiși), SAJ (dr. Ion Gotea), directorul filialei Dâmbovița a Crucii Roșii (ec. Gheorghe Popescu), inspector general adjunct al Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița (prof. Ovidiu Băsceanu), precum și alți factori de răspundere.

Viceprim-ministrul Gabriel Oprea a dispus să se ia primele măsuri pentru prevenirea și gestionarea situațiilor de urgență, pentru ca autoritățile să poată interveni în orice moment la urgențe medicale, salvarea vieții oamenilor și a bunurilor din comunități. Au fost pregătite pentru aplicare planurile de intervenție pentru situații de urgență, în funcție de evoluția fenomenelor meteorologice, prognoza acestora pentru etapa următoare fiind prezentată de președintele Agenției Naționale de Meteorologie, prof.univ.dr. Ion Sandu: „În România, deocamdată, este emis cod galben, care înseamnă viscol la munte. Vineri după-amiază sau mâine noapte este posibil să se transforme în ninsoare inclusiv în București, adică sudul țării, viteze de vânt de 50-60 de km/oră”.

Din dispoziția viceprimministrului, se vor antrena la activitățile și acțiunile cu caracter urgent inclusiv autoritățile locale, care vor mobiliza resursele ce le au la dispoziție, în cazurile de deszăpezire a căilor rutiere, iar conducătorii auto trebuie să circule numai în caz de forță majoră și cu maximum de prudență. „Principala problemă cu care ne așteptam să ne confruntăm este îngreunarea traficului rutier pe drumurile din zona montană, unde se așteaptă depunerea unui strat consistent de zăpadă. De aceea, vă cer să aveți ca prioritate deszăpezirea segmentelor de drumuri naționale sau județene și intervenția cu utilaje și materiale antiderapante”, a ținut să transmită, printre altele, vicepremierul Oprea. Prefectul a precizat că se va implica și controla personal toate zonele în care se vor derula acțiuni.