15.08.2018 00:13

Minivacanță în siguranță de Sfânta Maria

Minivacanță în siguranță de Sfânta Maria
Galerie foto

*Peste 200 de polițiști dâmbovițeni țin județul „sub lupă”, în aceste zile, pe perioada minivacanței, pentru a preveni incidentele în trafic sau faptele antisociale

*Pompierii dâmbovițeni sunt și ei la datorie, avertizând cetățenii asupra pericolelor de incendiu

 

D.PETRE


 

Polițiștii dâmbovițeni au în față o nouă provocare, deoarece de astăzi începe minivacanța prilejuită de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, sau Sfânta Maria Mare, cum mai este cunoscută. În contextul în care Guvernul a anunțat că se acordă zile libere până la sfârșitul săptămânii, cu posibilitatea de recuperare, oamenii legii se așteaptă ca mulți dâmbovițeni să plece la distracție în zonele montane, ceea ce, evident, crește și riscurile de producere a unor accidente sau fapte antisociale. IPJ Dâmbovița ne-a remis, în acest sens, câteva informări de presă prin care transmite cetățenilor următoarele: „Peste 200 de polițiști dâmbovițeni sunt la serviciu, zilnic, pe toată perioada minivacanței ocazionate de Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pentru siguranța tuturor celor care participă la evenimente, activități cultural-artistice sau sportive și pentru supravegherea și fluidizarea traficului rutier pe principalele căi spre/dinspre stațiunile turistice. Pe perioada minivacanței, polițiștii din Dâmbovița s-au organizat astfel încât cei care petrec zilele libere pe raza județului să fie permanent în siguranță. Se preconizează creșterea valorilor de trafic la începutul și la sfârșitul minivacanței, întrucât cetățenii vor profita de aceste zile libere pentru a pleca în zonele de recreere. Pentru prevenirea faptelor antisociale și intervenția la evenimente, în această perioadă, vor fi organizate zilnic 90 de patrule de siguranță publică, dintre care 84 auto. Pentru fluidizarea traficului rutier și prevenirea accidentelor rutiere, aproximativ 30 de polițiștii de la rutieră, sprijiniți de cei de la ordine publică, vor acționa pe drumurile naționale și județene și vor utiliza, în medie, zilnic, 10 aparate radar, pentru a-i descuraja și sancționa pe cei care nu respectă regimul legal de viteză. Structurile de poliție transporturi vor patrula în trenurile de călători, cu precădere în cele care circulă spre stațiunile montane și zonele de agrement, precum și în stațiile și triajele de cale ferată. Le recomandăm cetățenilor să nu ezite să anunțe Poliția, în caz că sunt victime sau martori ai unor fapte antisociale”.

 

Pompierii: „Pericol ridicat de incendiu”

ISU Dâmbovița ne-a transmis, printr-un comunicat de presă, următoarele: „Minivacanța prilejuită de Sfânta Sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului constituie un motiv de bucurie și relaxare pentru cetățenii care, profitând de această oportunitate, vor face excursii, drumeții sau ieșiri în mijlocul naturii. În aceste condiții, când pericolul de incendiu este mai ridicat,  pompierii urmăresc asigurarea condițiilor de siguranță din punct de vedere al prevenirii și stingerii incendiilor la unitățile turistice de cazare, o atenție deosebită acordându-se acelor spații frecventate de turiști din zonele împădurite și din vecinătatea acestora. În această minivacanță ne așteptăm la o afluență mare de public către zona montană, zonele cu verdeață din jurul localităților urbane și locurile de agrement organizate în aer liber. Pentru a preîntâmpina producerea unor evenimente în această perioadă, I.S.U. „Basarab I” Dâmbovița recomandă cetățenilor care doresc să se relaxeze la un grătar în aer liber, turiștilor și amatorilor de drumeții montane să respecte următoarele măsuri preventive: Instalarea corturilor și grătarelor se face numai în locurile de popas special amenajate în acest sens; Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu și pe timp de vânt este interzisă; Prepararea hranei prin utilizarea focului deschis se face numai în locuri special amenajate, în condiții și la distanțe de siguranță care să nu permită propagarea focului la construcții, depozite, culturi agricole, păduri, plantații sau la alte vecinătăți; Asigurați la locul arderii mijloace de stingere: un stingător sau o găleată cu apă; Nu lăsați niciodată focul nesupravegheat; Supravegheați în permanență copiii pentru a preveni jocul acestora cu focul; Nu aruncați resturi de țigări la întâmplare. Acestea pot aprinde vegatația uscată sau alte materiale combustibile; Înainte de plecare stingeți focul și asigurați-vă că acesta a fost stins complet; Dacă întâlniți focuri lăsate de alții, stingeți-le; La cazare: citiți planul de evacuare afișat în cameră și regulile stabilite de administrația hotelului; În spațiile de cazare: nu utilizați consumatori electrici improvizați sau care prezintă defecțiuni și nu lăsați sub tensiune aparatura electrică nesupravegheată. Anunțați imediat orice incendiu pe care il observați la 112! Toate subunitățile inspectoratului sunt pregătite pentru a face față evenimentelor ce s-ar putea produce în această perioadă, pentru asigurarea unui climat de siguranță și liniște cetățenilor dâmbovițeni”.