09.12.2016 00:25

Mii de dâmbovițeni depind de ajutoarele de încălzire

Mii de dâmbovițeni depind de ajutoarele de încălzire
Galerie foto

❚ La acest moment, la Agenția Județeană pentru Prestații Sociale Dâmbovița, primăriile din teritoriu au transmis situațiile privind persoanele care se încadrează prevederilor legale pentru a primi subvenție de încălzire a locuinței cu lemne ❚ În afară de beneficiarii Legii 416, care reprezintă o categorie aparte în legislație, s-au înregistrat 8771 de cereri de la alte persoane care, în baza veniturilor mici, au dreptul la subvenții pentru încălzirea locuinței ❚ La toți aceștia, se mai adaugă și dâmbovițenii care beneficiază de subvenții la încălzire cu gaze naturale și energie electrică, în cazul lor plățile fiind făcute prin virament la furnizorii acestor servicii, și nu prin intermediul primăriilor ca în cazul combustibilului solid

VIRGIL VOINESCU


Câteva mii de persoane din județ cu venituri ce nu depășesc 615 lei lunar pe membru de familie vor beneficia în această iarnă de ajutor cu subvenție pentru încălzirea locuinței cu lemne. Este cea de-a doua etapă din programul social dedicat persoanelor cu nevoi speciale, după cea care i-a avut în vedere pe beneficiarii Legii 416/2001 privind venitul minim garantat. Legislația în vigoare prevede că solicitările cetățenilor ce se încadrează criteriilor de acordare a subvenției de încălzire a locuinței pentru sezonul rece (noiembrie-martie) 2016-2017 se depun la primăriile de domiciliu, iar situația acestora se transmite la Agenția Județeană pentru Prestații Sociale (AJPIS) Dâmbovița.

Centralizare în cazul combustibilului solid

La acest moment, potrivit purtătorului de cuvânt al AJPIS Dâmbovița, Mihaela Matei, primăriile din teritoriu au transmis instituției situațiile privind persoanele care se încadrează prevederilor legale pentru a primi subvenție de încălzire a locuinței cu lemne (combustibil solid) pentru sezonul rece, în total fiind înregistrate 8771 de cereri de la alte persoane decât beneficiarii prevederilor Legii 416/ 2001 privind venitul minim garantat.

„Pentru toate aceste solicitări s-a realizat fundamentarea și acum au fost solicitate creditele, sumele necesare pentru subvenție fiind suportate de la bugetul de stat. Imediat ce banii vor fi primiți, vor fi virați primăriilor, acestea fiind cele care fac plățile subvenției de încălzire a locuinței pentru sezonul rece, noiembrie-martie, banii fiind plătiții într-o singură tranșă. Cuantumul ajutorului pentru combustibilul solid acordat beneficiarilor Legii 416/2001 este în valoare totală de 290 lei, adică 58 de lei pentru fiecare lună din sezon”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al AJPIS Dâmbovița, Mihaela Matei.

La gaze naturale și energie electrică, virament direct la furnizori

„Pentru celelalte forme de subvenții la încălzire, gaze naturale și energie electrică nu au fost încă depuse centralizatoarele”, a adăugat purtătorul de cuvânt. Pentru gaze naturale și energie electrică, AJPIS face viramentul direct la furnizorii respectivi, pentru că aceștia vin cu situațiile centralizatoare vizate de primăriile de domiciliu ale beneficiarilor.

Criterii de acordare a subvenției

Cei care solicită acordarea ajutorului pentru încălzirea locuinței în perioada de iarnă trebuie să prezinte acte doveditoare privind: componența familiei, veniturile nete realizate de membrii familiei în luna anterioară depunerii cererii, actele ce privesc locuința, dar și bunurile ce sunt deținute de aceștia în alte localități. Dreptul de acordare a ajutorului se stabilește prin dispoziția primarului, iar ajutorul se acordă pe toată perioada sezonului rece. Valoarea subvenției acordate beneficiarilor în sezonul rece, în funcție de venitul realizat, este plafonată până la 615 lei pe membru de familie. Orice modificare ce intervine în familia beneficiară de ajutor de încălzire, din punct de vedere al venitului, al stării locative sau al componenței familiei, trebuie anunțată la primăria de domiciliu în 5 zile lucrătoare.