08.04.2019 00:17

Mielul de Paște, în colimatorul DSVSA

❚ La carnea de miel, regulile de comercializare sunt mai stricte decât la ouă și la produsele lactate ❚ Sacrificarea animalului se va face numai la anumite ore și doar în abatoare autorizate, avertizează DSVSA, excepție făcând doar anumite cazuri precis reglementate

 

ȘTEFAN KHALIL


Sărbătorile de Paște bat la ușă, iar dâmbovițenii se pregătesc deja să dea năvală în magazine pentru aprovizionarea cu alimente. Direcția Sanitar Veterinară și Pentru Siguranță Alimentelor Dâmbovița a început deja să controleze magazinele și supermarketurile, pentru ca ouăle, brânza, produsele din lapte și cele de carne, mai ales din miel, să fie comercializate în condiții optime, iar sănătatea consumatorilor să nu fie pusă în pericol. De altfel, producătorii și comercianții care valorifică ouă pentru consum uman trebuie să fie înregistrați și autorizați potrivit legislației sanitar veterinare în vigoare. În aceeași măsură, ouăle nu pot fi transportate decât în mașinile care sunt autorizate și care îndeplinesc toate condițiile de igienă. Ouăle mai trebuie să fie inscripționate cu un cod al producătorului și proveniența lor să fie numai din centrele de ambalare ouă, care sunt autorizate. Aici fac excepție cele comercializate prin vânzare directă. Ouăle care sunt murdare sau care au coajă crăpată nu vor putea fi comercializate. Condițiile sunt riguroase și în vânzarea laptelui sau a produselor din lapte. Comercializarea acestora în piețele agroalimentare și târguri se va efectua doar în baza documentelor de înregistrare sanitar veterinară, eliberate de DSVSA. Laptele crud trebuie să provină doar de la animalele sănătoase, pentru ca sănătatea consumatorului final să nu aibă de suferit. Producătorii care vând laptele crud sunt obligați să aibă fișe de sănătate, care să confirme că animalul de la care a fost luat laptele este sănătos. Aceste fișe trebuie să fie completate de medicii veterinari ai locului și controlul medical trebuie făcut periodic. Trecem la brânzeturi, care pot fi comercializate și expuse la vânzare numai în spațiile special amenajate de desfacere a produselor alimentare, în vitrine și recipiente ușor de curățat și igienizat. Produsele din brânză trebuie transportate numai în recipiente de material plastic și pungi de plastic incolore. În ceea ce privește comercializarea laptelui și a produselor din lapte, acestea trebuie să aibă informații scrise din partea producătorului care să conțină mențiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului și data obținerii.

Reguli stricte pentru vânzarea cărnii de miel

La carnea de miel, regulile de comercializare sunt mai stricte decât la produsele anterioare. Sacrificarea animalului se va face numai în unitățile de abatorizare sanitar veterinară. Numai în cazuri excepționale sacrificarea mieilor se poate realiza și în locurile organizate, atât timp cât sunt îndeplinite condițiile legii. Mai mult decât atât, sacrificarea mieilor este permisă numai în perioadele și orele dispuse de ANSVSA (Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor). Marcarea cărnii de miel se va face numai cu respectarea cerințelor legislative, cu ștampila de formă rotundă, aprobată de DSVSA Dâmbovița. Numai la cererea consumatorului poate fi obținută carnea de miel dintr-un spațiu amenajat temporar.