31.03.2014 08:18

"Microciparea câinilor ar putea crește numărul maidanezilor"


Galerie foto

❚ Din păcate această microcipare se face pe cheltuiala proprietarului, iar din cauza costurilor ridicate, mulți dintre proprietarii de câini vor prefera să-și abandoneze animalele, în loc să plătească sumele prevăzute ❚ Microciparea urmează să se facă la cabinetele medicilor veterinari ❚ Potrivit directorului DSVSA Dâmbovița, dr. Sandu Tolea, pentru a primi legal dreptul de microcipare, medicii veterinari trebuie să solicite o aprobare, iar microcipurile pot fi comandate de la furnizori autorizați

 

 

 

 

interviu cu dr. Sandu Tolea,

directorul Direcției Sanitar- Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița

 

ANDREI VASILIU


 

Rep.: Ce ne puteți spune despre afacerea microcipării câinilor?

- Începând cu 15 martie este obligatorie microciparea câinilor cu stăpân. Eu am fost unul dintre promotorii acestei acțiuni, am gândit-o altfel. Mereu am spus că microcipând câinii cu stăpân, automat prevenim abandonul. Dacă se întâmplă să găsim câinii abandonați, mergem cu cititorul și imediat aflăm de unde sunt și cine i-a părăsit, iar persoana în cauză va fi amendată cu 40 milioane lei vechi. Mergem și pe principiul: nu poți - te ajutăm, nu știi - te învățăm, nu vrei - te obligăm.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Rep.: Dar dacă omul nu-și microcipează cățelul pe care ulterior ar avea în plan să-l abandoneze?

- Dacă tu ca persoană nu ești în stare să crești mai multe animale, atunci ai varianta sterilizării. Este o metodă în plus de a opri această problemă, care, din punctul meu de vedere, este o problemă națională - problema câinilor fără stăpân. Acum a apărut această lege, nu e totul așa cum mi-am dorit. Va fi un pic greoaie, pentru că această microcipare se va face pe cheltuiala proprietarului și deja întâlnim oameni care, numai ca să evite această cheltuială, spun că-și vor lăsa câinii pe străzi. O să vedem ce putem face cu administrațiile locală și județeană.

Rep.: Vă așteptați la o creștere a numărului de câini vagabonzi?

- Da, pentru că am spus-o întotdeauna, chiar și la București când am fost în Comisia de inițiere a legii, la țară noi facem vaccinarea de pseudopestă la pasăre. Această vaccinare a fost susținută din bani guvernamentali, iar noi vaccinam în jur de 100.000 de păsări. În momentul în care vaccinarea a trecut în sarcina proprietarului, numărul pasărilor vaccinate a scăzut la jumătate. Deci vă imaginați cum va fi cu microciparea câinilor.

Rep.: Cum veți colabora cu autoritățile locale pentru prevenirea abandonului câinilor?

- O să inițiez o discuție și să vedem cum reușesc să mă întâlnesc cu mai mulți primari, pentru că încerc să creez la nivelul județului Dâmbovița un proiect pilot, finanțat de o fundație din UE, cu care deja am intrat în discuție, prin care în tot județul să facem o sterilizare masivă, cu sprijinul medicilor veterinari concesionari, benevolă, dar pe cheltuiala fundației respective. Vrem să încercăm și cu microciparea. Eu am încrederea că românului dacă îi explici bine ce are de făcut, înțelege și găsește câțiva bănuți ca să poată să execute această activitate.

 

„Problema câinilor fără stăpân în România este o problemă națională”

Rep.: Cât va costa această microcipare?

- Microcipul se plătește, inclusiv manopera care trebuie plătită medicului veterinar. Deci se va ajunge la o sumă între 8-12 euro, ceea ce înseamnă în jur de 20-30 RON. La nivelul Colegiului Medicilor Veterinari o să-i rog pe colegii mei să încerce să-i convingă pe oameni cu o sumă mai mică și să-i facem să înțeleagă că este o acțiune obligatorie pentru România.

Rep.: Medicii veterinari au obligația să le spună proprietarilor toate aceste lucruri în momentul în care aceștia ajung cu animalele la cabinet?

- Au o datorie din punct de vedere moral și de deontologie profesională. Eu mizez foarte mult în această acțiune și pe deontologia profesională a colegilor mei, pentru că avem și obligații vizavi de crescător și de animal. Medicul veterinar are șansa să demonstreze că are dragoste față de meseria pe care și-o face.

Rep.: Considerați că trebuie să-i pregătiți suplimentar pentru această nouă procedură?

- Deja am avut prima rundă de instruiri cu medicii veterinari. Acum urmează să se înregistreze într-un registru național de evidență toți cei care vor să se ocupe de această acțiune. De această înregistrare însă se ocupă o singură persoană, pentru că totul este foarte securizat. Trebuie să înțelegem că problema câinilor fără stăpân în România este o problemă națională.

Rep.: Plasarea acestei atribuții unui singur om nu creează o problemă?

- Așa s-a hotărât la nivel central. Există însă și un înlocuitor.

Rep.: Cine dotează aceste cabinete cu microcipuri? Există deja distribuitori autorizați?

- Sunt pe site distribuitori autorizați. Fiecare medic veterinar concesionar are dreptul să-și cumpere, prin negociere directă, aceste microcipuri, iar el să-și încaseze mai apoi banii. S-a luat decizia la nivelul autorității Sanitar Veterinare ca această acțiune să se facă prin Colegiul Medecilor Veterinari, o organizație neguvernamentală, non-profit, dar care funcționează în baza unei legi, Legea 160, legea de înființare a Colegiului Medicilor Veterinari. Este o autoritate, putem deci să vorbim despre deontologia medicului veterinar, despre profesionalismul medicului veterinar sau chiar despre malpraxis.