07.03.2017 00:20

Micii agricultori din Dâmbovița ajung în sapă de lemn

Micii agricultori din Dâmbovița ajung în sapă de lemn
Galerie foto

❚ „Nu știu cât o să mai rezistăm” – spun fermierii dâmbovițeni, cei mai mulți dintre ei trăind la limita sărăciei, de pe un an pe altul, din agricultură ❚ Costurile semințelor de calitate și al îngrășămintelor este prea mare pentru buzunarul lor, ei plătesc accize și taxe de drumuri la motorina pe care o folosesc și strigă de ani întregi la urechi surde că nu mai pot face față cheltuielilor ❚ Se tem de asociații și de faptul că ar putea ajunge prin tribunale din cine știe ce probleme, așa că mulți dintre ei, din păcate, renunță și lasă terenurile nelucrate, în ciuda amenzilor

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Micii agricultori din Dâmbovița, în dificultate! Ei spun că semințele certificate sunt scumpe și mulți dintre ei nu își permit nici anul acesta să le cumpere, astfel că le vor folosi pe cele necertificate, din producția proprie. Totodată, costurile au crescut față de anii trecuți, spun ei, în timp ce prețul grânelor s-a înjumătățit. Pe de altă parte, de mai mulți ani, agricultorii strigă la urechi surde că prețul este foarte mare și la carburant, dar și la îngrășămintele chimice, condiții în care ei susțin că nu mai pot face față cheltuielilor pentru un an agricol. Și peste toate acestea, vânzarea producției obținute este din ce în ce mai slabă. Țăranii spun că plătesc accize și taxe de drumuri la motorina pe care o folosesc în agricultură, strigând de ani întregi că este o situație anormală. Mulți fermieri dâmbovițeni se gândesc să renunțe, chiar dacă le vine greu după ce an de an au cultivat terenul. Însă, spun ei, nu s-au ales cu nimic și de multe ori a trebuit să plătească pentru pământ din alte venituri (gen pensie, salariu) și au ieșit în pierdere. Unii sunt dispuși să dea terenul unei asociații agricole, dar și în acest caz apar alte probleme și se tem de complicații juridice și chemarea prin tribunale. Cel mai probabil, unii dintre ei vor lăsa terenurile nelucrate, chiar dacă știu că vor fi amendați. Concluzia este una singură: lucrările de însămânțare aduc dureri mari de cap pentru micii producători, neasociați și nevoiți să suporte singuri cheltuieli mari pentru posibilitățile lor.

Au rămas mai mult bătrânii să se „lupte” cu terenurile agricole

În Dâmbovița, din cauza lipsurilor, sunt mulți agricultori care nu și-au permis semințe de bună calitate și spun că va fi o însămânțare cu rezultate modeste pentru cei care trăiesc de pe un an pe altul din agricultură, la limita sărăciei. Mai mult, spun ei făcând haz de necaz, au dat bani în plus pe medicamente deoarece lucrările le-au adus numai dureri de cap și… consum sporit de antinevralgice. ● „Ne descurcăm din ce în ce mai greu. Sunt costuri foarte mari, iar veniturile noastre sunt din ce în ce mai mici. Deja mulți țărani au renunțat să mai cultive pământul”. ● „Mai suntem câțiva bătrâni care mai încercăm să mai lucrăm terenurile. Tinerii nu se mai ocupă demult de agricultură. Ne este greu, dar ce putem să facem?” ● „Nu mai punem în pământ sămânță de calitate pentru că este foarte scumpă și nu ne permitem. Punem sămânță din producția proprie. Nu este tratată și nu este de calitate prea bună, dar nu avem cu ce să cumpărăm alta”. *● „În ziua de astăzi este din ce în ce mai greu să mai cultivi pământul. Suntem în vârstă și nu mai putem să muncim. Costurile sunt mari, iar veniturile noastre mici. Nu știu cât o să mai rezistăm.”