03.09.2014 00:25

Metalurgiștii dâmbovițeni, de 7 luni fără Contract Colectiv de Muncă

Metalurgiștii dâmbovițeni, de 7 luni fără Contract Colectiv de Muncă
Galerie foto

❚ Pe de o parte sindicaliștii poartă în continuare discuții cu administrația, iar pe de altă parte, trimit semnale repetate la București, atenționând că numai schimbările promise la legislația muncii mai pot obliga patronul să încheie CCM ❚ Sezonul de vacanță a poticnit și mai mult negocierile, iar insolvența în care se află unitatea metalurgică de la Târgoviște complică lucrurile ❚ Din punct de vedere sindical, este mai mult decât limpede că, din păcate, se vor tăia din drepturile care au fost în Contractul de Muncă vechi ❚ La nivel național, sindicatele încă așteaptă ca guvernul să corecteze legislația muncii, rămasă și azi în varianta PDL&Boc, atenționând că o treime din salariații români nu mai au Contract colectiv de muncă

VIRGIL VOINESCU


Sindicaliștii de la Combinatul de Oțeluri Speciale (COS) Târgoviște poartă și acum negocieri cu administrația pentru încheierea Contractului Colectiv de Muncă și, în același timp, continuă pe același subiect să ceară sprijinul colegilor de la nivel central, respectiv Federația Sindicală Metarom, și Confederația „Cartel Alfa”.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Discuții peste discuții, fără nicio finalitate

Potrivit liderului Sindicatului Metalurgistul din combinatul târgoviștean, ing. Gabriel Banu, până acum discuțiile „nu au adus nimic concludent, oricâte eforturi s-au depus”, dar și „speranțele într-o rezolvare sunt limitate de cadrul legislativ. Sunt în continuare negocieri, dar nimic concludent. Este și perioada de vară, vacanță și concedii, se mai amână. Dar nu s-a reușit până acum mai nimic. Facem demersuri, discutăm. Oricum, așa cum se vede, nu va mai fi ce a fost. Semnalul este că se vor tăia din drepturile care au fost în Contractul de Muncă vechi. Este aproape clar și mai ales, fiind și în insolvență, este foarte greu să fie păstrate drepturile respective. Și oamenii așteaptă o rezolvare, dar nimeni nu vrea să se semneze un document oricum, în orice condiții. Este normal. Cui îi convine să piardă?”, ne-a declarat liderul de sindicat.

Modificarea legislației, singura care ar mai putea schimba ceva

Totodată, Gabriel Banu a mai precizat: „Și în zona Bucureștiului sunt foarte mulți în vacanță. Nu vorbesc numai în zona sindicală, cât și la nivel guvernamental, la ministere, și nu prea există posibilitatea de discuții. Nu prea ai pe cine găsi să discuți. Trebuie modificată legislația. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, niciun patron nu poate fi obligat să încheie un contract de muncă. Totul se învârtește în jurul legii. În concluzie, vom continua dialogul social pentru modificarea acestei legislații”, a conchis liderul sindical. Subiectul modificărilor la legislația muncii a fost permanent în atenția sindicatelor din județ. Liderii sindicali au atenționat în repetate rânduri că o treime din salariații români a ajuns să nu mai aibă nici Contract colectiv de muncă și, deși s-au făcut câteva reparații salariale și la pensii, rezolvările tuturor punctelor indicate de sindicate se lasă așteptate. Legislația muncii cuprinde 5 mari legi și anume: Legea Sindicatelor, Legea Patronatelor, Legea Conflictelor de muncă, Legea Contractelor de muncă și Legea Dialogului Social.

CCM este expirat de 7 luni

Contractul colectiv de muncă la COS Târgoviște este expirat de 7 luni (31 ianuarie a.c.), iar de atunci sindicatele tot poartă negocieri cu administrația. Din păcate, în tot acest timp discuțiile au fost doar de… dragul discuțiilor și pentru că așa cere legea, șansele de rezolvare fiind aproape nule. În lipsa CCM, dar și pe fondul insolvenței în care se găsește combinatul, administrația ia decizii unilaterale pe drepturile salariale și oferă metalurgiștilor numai ceea ce poate sau dorește. Vă reamintim că la mijlocul lunii februarie 2013, rușii de la Mechel și-au vândut toate activele deținute în România, inclusiv la Târgoviște. În 22 februarie 2013, Tribunalul Dâmbovița a admis cererea Mechel Târgovi ște de reorganizare și a deschis procedura generală de insolvență a companiei, tot de atunci începând și problemele majore pentru salariați.