28.05.2020 09:43

Mesajul Înaltpreasfințitului părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon cu prilejul Zilei Eroilor

Mesajul Înaltpreasfințitului părinte Arhiepiscop și Mitropolit Nifon cu prilejul Zilei Eroilor
Galerie foto

   Cu prilejul Sărbătorii Înălțării Domnului, Biserica noastră face pomenirea tuturor eroilor neamului românesc, care și-au jertfit viața pentru apãrarea credinței și a patriei noastre, căci ei și-au înfățișat existența ca o jertfă vie, bineplăcută lui Dumnezeu, cu încredere în vocația lor de apărători ai valorilor veșnice ale adevărului, binelui și dreptății.

 

   Cinstirea eroilor neamului, reprezintă un act de recuperare a memoriei Neamului românesc și un moment de celebrare a valorilor creștine și naționale, precum și un timp liturgic de mulțumire și de laudă lui Dumnezeu, o datorie națională, căci pe eroismul, patriotismul și jertfa multor români, adesea necunoscuți, s-a ctitorit România de astăzi.

   Istoria ne dă o frumoasă și puternică mărturie a legăturii indisolubile dintre națiune și Biserică, care s-a manifestat în toate marile noastre momente, căci, Ortodoxia românească a știut să catalizeze toate acele energii pozitive ale românilor și să susțină speranța într-un viitor, mai bun, mai frumos și mai bine ancorat în valorile Evangheliei Mântuitorului Hristos.

   Eroii pe care-i cinstim astăzi sunt exemple demne de urmat, pentru noi toți, precum și repere luminoase, ce au puterea de a ne oferi tăria de a înainta cu vigoare pe drumul istoriei, mai ales acum, întro perioadă dominată de majore provocări misionare, social-politice și economice.

   Și vremurile noastre, când cu toții ne străduim să învingem pandemia cu noul coronavirus, dar mai ales greutățile economice apărute, au numeroși eroi, care se străduiesc să răspândească binele, îngrijesc pe cei suferinzi, în spitale sau acasă, își ajută semenii aflați în necazuri, lipsuri, singurătate, sărăcie și nevoi, dar mai cu seamă își susțin familiile pentru a supraviețui și pentru a depăși vitregia acestui timp.

   Să ne plecăm, deci, genunchii inimilor noastre pentru pioasa reculegere în fața tuturor eroilor neamului românesc, apărători ai civilizației, culturii și credinței noastre, pomenindu-i spre veșnica lor odihnă!

 

 

 

† NIFON

Arhiepiscop și Mitropolit