13.05.2022 00:16

Medicii de familie, puși la plata vaccinurilor neutilizate!

Medicii de familie, puși la plata vaccinurilor neutilizate!
Galerie foto

*„Dacă se consideră că un vaccin nu l-ai făcut la timp și a expirat, ți se impută, iar pentru vaccinurile anticovid pe care nu ai reușit să le faci ți se impută 25% din ele”

 

De la 1 iulie 2022 vaccinarea anticovid-19  cade în sarcina exclusivă a medicilor de familie, aceasta urmând să intre în Programul Național de Imunizare! Până aici... totul și frumos! Numai că lucrurile sunt mult mai complicate pentru că medicii de familie vor fi puși să semneze niște contracte, la care încă se lucrează, prin care ar urma să fie penalizați și puși să suporte o parte din costul vaccinurilor rămase neutilizate. Acesta este semnalul de alarmă tras de președintele Asociației Medicilor de Familie din județul Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu. Potrivit acesteia, în cazul vaccinurilor anticovid penalizarea ar fi de 25% din cele rămase neutilizate, asta în condițiile în care dorința de vaccinare anticovid nu prea mai există în România. 

„De la 1 aprilie 2022 s-a schimbat contractul și urmează să se schimbe și contractele pentru Programul Național de Imunizare, iar începând cu 1 iulie în acest nou contract sunt introduse și vaccinările anticovid la cabinetele medicilor de familie. Acolo sunt puse însă niște lucruri care nu par a fi pentru niște oameni care sunt conștienți, care sunt profesioniști, care lucrează de atâta timp și pentru care să cerem responsabilitate dar în același timp și respect. Spre exemplu, dacă se consideră că un vaccin nu l-ai făcut la timp și a expirat ți se impută.

Pentru vaccinul anticovid se penalizează 25% din ce nu se utilizează... Ori în condițiile în care vaccinarea anticovid în România, de 4 ani de zile, scade și flacoanele au 10 doze, mi se pare de-a dreptul lipsit de colegialitate să ceri unui medic de familie să facă, din cele 10 doze, 7,5 doze. Știți foarte bine că nu a existat dorință de vaccinare în ultimul timp... A scăzut treptat și scade în continuare... Mi se pare un lucru nedrept și lipsit de norme profesionale și chiar de respect față de noi”, a declarat președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița, dr. Ileana Dumitrescu.

 

 

Violeta Stanciu