17.10.2017 00:21

Medicii de familie, într-o situație fără precedent

Medicii de familie,  într-o situație fără precedent
Galerie foto

* Președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița atenționează: „Ne gândim foarte serios dacă vom mai semna viitorul contract cu Casa de Sănătate” * Contractul între medicina de familie și Casa de Asigurări de Sănătate este semnat până la data de 31 decembrie 2017. Rămâne de văzut ce se va întâmpla după această dată, în condițiile în care medicii de familie au ajuns cu cuțitul la os * „Practic, din venitul care îți rămâne, fără cheltuielie pe cabinet, între 45-52%, de la anul, merge la impozite și taxe către stat. În condițiile acestea, medicului de familie ce-i mai rămâne? Nu se mai poate continua așa, mai ales că statisticile de la Casa Națională de Sănătate spun că 75-76% dintre serviciile medicale sunt rezolvate la cabinetele medicilor de familie”

Interviu cu dr. Ileana Dumitrescu, președintele Asociației Medicilor de Familie Dâmbovița

VIOLETA STANCIU

 


 

Rep.: Care sunt problemele cu care se confruntă în momentul de față medicii de familie din județul Dâmbovița?

- Ne confruntăm cu trei probleme foarte importante care practic or să ne reducă din system, dacă se va continua așa. În primul rând, este vorba despre partea noastră profesională care practic se reduce ca și timp. Până la urmă, asta este vocația noastră, de aceea am făcut medicina și cei mai mulți suntem de mult timp în sistem, am rămas în sistemul acesta al medicinei de familie. Profesia noastră este să fim medici, să consultăm pacientul și să ne ocupăm de el. Birocratizarea și toate problemele acestea care apar și care sunt, în loc să se reducă, practic sunt tot mai stufoase. Adică meseria noastră se reduce și vedeți că s-a schimbat vremea, pacienții noștri sunt tot mai numeroși și practic nu mai ai timp de ei, adică să te ocupi așa cum ar trebui, în condițiile în care sperăm să funcționeze și SIUI-ul, pentru că, dacă nici acesta nu merge, și cu pacienții bolnavi la ușă, nici nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă și cum se întâmplă.

”Măririle de salarii s-au făcut numai în spitalele publice”

Rep.: Aveați o nemulțumire legată de veniturile medicilor de familie, care în nici un caz nu se pot compara cu cele ale medicilor din sistemul public (spitale), care s-au mărit considerabil.

- S-au făcut măriri salariale pentru tot personalul considerat bugetar, inclusiv în sănătate, dar numai pentru cei care lucrează în spitalele publice. Fac această remarcă pentru că există spitale private și cabinete de toate specialitățile, care au contract cu Casa de Sănătate, dar care nu au primit niciun venit suplimentar. Asta pentru că măririle s-au făcut numai în spitalele publice, și s-au făcut măriri destul de importante. La noi, în medicina primară, nu s-a întâmplat nimic. (...) Noi ne gândim foarte serios dacă vom mai semna viitorul contract cu Casa de Sănătate, pentru că, pe noul Cod Fiscal, apar împovărări și mai mari. Practic, venitul acela care rămâne, pentru că nu sunt banii noștri, este venitul cabinetului care înseamnă salariile angajaților, întreținerea cabinetului cu tot ce presupune acest lucru, înseamnă de cele mai multe ori chiria sau redevența către primării, impozitele și taxele legale (CAS, CASS, impozite către stat) și ție, ca medic, ce-ți mai rămâne? Practic, din venitul care îți rămâne, fără cheltuielie pe cabinet, între 45-52%, de la anul, merge la impozite și taxe către stat. În condițiile acestea, medicului de familie ce-i mai rămâne? Nu se mai poate continua așa, mai ales că statisticile de la Casa Națională de Sănătate spun că 75-76% dintre serviciile medicale sunt rezolvate la cabinetele medicilor de familie. Contractul nostru este până la data de 31 decembrie 2017. Vom lua poziții cât de curând pentru că nu se mai poate. De fapt noi am luat tot timpul poziție, dar nu s-a ținut seama...

Rep.: Birocrația stufoasă cu care vă confruntați a mai dus la sancționarea medicilor de familie?

- Există partea asta de „reguli” care ni se impută, sunt tot felul de lucruri, pensionarii cu venituri sub 700 de lei care dădeau o declarație la noi. Eu nu sunt nici notar, nici procuror și nici polițist, ca să-mi dea declarație că nu are venituri peste 700 de lei. Sau mai sunt oameni în vârstă care mai au câte un ban strâns pentru zilele negre care vor urma, la bancă, pentru că așa sunt bătrânii sau au avut subvenții de la APIA. Dacă s-a dovedit că au avut alt venit, care poate, per total, nici nu ajungea la 700 de lei, în momentul acela nouă ni se imputa. A trebuit să aducem dovezi... Unora dintre noi li s-a imputat, altora nu. La fel se întâmplă și în cazul persoanelor cu handicap.