21.07.2017 00:18

Medicamente pe cale de dispariție

Medicamente pe cale de dispariție
Galerie foto

❚ „Este vorba despre schimbările de prețuri... pentru că mulți furnizori și importatori au declarat că, dacă prețurile mai scad, ei se vor retrage și în felul acesta nu vor mai fi pe piață o serie de medicamente. La multe dintre ele ar însemna că prețurile ar fi sub prețurile de cost ale medicamentelor respective”, a arătat președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița ❚ Legat de aceste zvonuri, pe fundalul discuțiilor recente privind medicamentele generice și în urma îngrijorărilor transmise de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice, Ministerul Sănătății a promis, printr-un comunicat de presă, că „sub nicio formă și în niciun fel de circumstanțe, nu vom accepta ca dreptul pacienților la medicamente ieftine și de calitate să fie pus sub semnul întrebării”

Interviu cu Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

VIOLETA STANCIU


Rep.: Au apărut în spațiul public noi îngrijorări cu privire la faptul că în perioada următoare vor dispărea și alte medicamente de pe piață? Dumneavoastră ce semnale aveți în acest sens?

- În acest caz factorii decidenți nu suntem noi, farmaciștii, ci Ministerul Sănătății, Ministerul de Finanțe și Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Este vorba despre schimbările de prețuri... pentru că mulți furnizori și importatori au declarat că, dacă prețurile mai scad, ei se vor retrage și în felul acesta nu vor mai fi pe piață o serie de medicamente. La multe dintre ele ar însemna că prețurile ar fi sub prețurile de cost ale medicamentelor respective. Însă rămâne să vedem ce se va întâmpla, pentru că momentan sunt doar zvonuri.

Rep.: Este vorba să dispară alte medicamente decât cele care au dispărut deja și care nu au mai apărut?

- Da, este vorba de altele, pentru că din moment ce se dorește din nou reactualizare de preț, și aceasta făcându-se pe minus, e vorba despre altele, pentru că cele care au dispărut au dispărut.

Rep.: Dintre cele care au dispărut au mai apărut între timp sau au rămas la stadiul de dispărute definitiv?

- Destul de puține au reapărut, însă mai există, pe aceeași formulă chimică, pe aceeași denumire chimică internațională, alte variante comerciale. Noi dorim să se rezolve și situația vaccinurilor pentru că vedeți ce amploare a luat acest fenomen și faptul că nu s-au putut vaccina la timp copiii este un lucru foarte grav care necesită a fi rezolvat cât mai urgent posibil.

Rep.: Vin pacienți în farmacii cu rețete pe care nu le puteți onora?

- Nu. Avem și variante de rezervă.

Rep.: Putem spune că suntem unicat în Europa din acest punct de vedere? Ceea ce se întâmplă la noi se mai întâmplă și în altă țară din Uniunea Europeană?

- La noi în țară, tot timpul s-a spus acest lucru, avem alocat cel mai mic procent din PIB pentru sănătate și, fiind bani puțini, iar cerințele foarte multe, acești bani, prin solidaritate, se întorc înapoi la toți pacienții, indiferent că au cotizat sau nu la asigurările de sănătate. În momentul în care suma, care și așa este mică, se adresează unui număr mare de pacienți, este normal să nu se ajungă. Se ajunge într-o parte, dar nu se ajunge în cealaltă parte... Aceasta este problema. Ei tot micșorează prețul și au mers pe această micșorare de preț până la limita suportabilității, uneori chiar peste ea și din motivul ca să poată mulțumi cât mai mulți pacienți cu o anumită sumă de bani, pentru că bugetul Casei de Sănătate este fix. Deci nu hotărâm noi, farmaciștii... Prețurile medicamentelor se stabilesc de către Ministerul Sănătății, împreună cu Ministerul de Finanțe și CNAS. Noi farmaciștii doar le respectăm și atât.

La București, se lucrează la strategia privind piața medicamentelor și importatorilor

Pe fundalul discuțiilor recente privind medicamentele generice și în urma îngrijorărilor transmise de Asociația Producătorilor de Medicamente Generice din România, Ministerul Sănătății a arătat recent, printr-un comunicat de presă, că „Sub nicio formă și în niciun fel de circumstanțe, nu vom accepta ca dreptul pacienților la medicamente ieftine și de calitate să fie pus sub semnul întrebării. În aceeași măsură, sub absolut nicio condiție, nu vom permite ca medicamentele de pe piața românească să fie afectate în raport cu numărul, cantitatea sau prețul acestora. Ministerul Sănătății și Guvernul României au la dispoziție instrumente și mijloace legale, pe care le vor folosi, pentru a se asigura ca accesul cetățenilor la medicamente ieftine și de calitate nu este periclitat. Echipa de la Ministerul Sănătății, în parteneriat cu speciali știi din Ministerul de Finanțe, de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, sub coordonarea Primului Ministru, lucrează la strategia privind piața medicamentelor și importatorilor. În acest sens, au avut loc mai multe runde de întâlniri și consultări cu reprezentanții producătorilor de medicamente din România, iar vocea lor a fost auzită. Suntem siguri că împreună vom găsi cele mai bune soluții care să avantajeze pacienții români, fără să afecteze însă activitatea companiilor. Ne dorim un parteneriat onest, corect și transparent cu fiecare companie de medicamente care își desfășoară activitatea în țara noastră”, transmite Ministerul Sănătății în comunicatul de presă.