25.02.2015 00:10

Meciul galeriilor

Meciul galeriilor
Galerie foto

❚ Pe lângă duelul din teren, a existat și un duel al galeriilor. Ziarul nostru a prezentat evenimentele petrecute în sala „Kati Szabo” ❚ Galeria CSM-ului de la Sf. Gheorghe este una și aceeași cu cea a Chindiei ❚ Ionuț Banu este unul dintre liderii de la Peluza Sud Moreni și a comentat incidentele de la Sf. Gheorghe: „Nu-ți oferă nimeni din conducere ceva, fără să aibă așteptări. Atâta timp cât suporterii acceptă, înseamnă că și conducerea are pretenții”

COSTIN MIHAI,

MĂDĂLIN RĂDUCU

 


 

Meciul dintre Sepsi Sf. Gheorghe și CSM Târgoviște a născut o serie de orgolii între cele două galerii. Dată fiind și importanța confruntării, care urma să stabilească ordinea intrării în play-off, partida a căpătat și mai mult interes. La Sf. Gheorghe, CSM Târgovi ște a deplasat un grup de aproximativ 50 de suporteri. Per ansamblu, atmosfera creată a fost unică, fiind probabil cel mai disputat joc din tribune al întregului sezon. Nu degeaba chiar Dan Fleșeriu a avut o remarcă pozitivă din acest punct de vedere. „Mă bucur să văd o asemenea atmosferă într-o sală de baschet și aș dori să joc oricând aici”, a spus antrenorul Municipalului pentru site-ul oficial al formației din Sf. Gheorghe.

Filmul jocului din tribună

Însă, pe lângă duelul din teren, a existat și un duel al galeriilor. Ziarul nostru a prezentat evenimentele petrecute în sala „Kati Szabo”. Un cititor a precizat în articolul respectiv, postat pe site, câteva amănunte. Precizările sunt bine venite din partea unui membru al galeriei din Covasna. Tocmai de aceea, vom prezenta încă o dată șirul evenimentelor.

1. Galeria târgovișteană a pătruns în sala Kati Szabo cu aproximativ 40 de minute înainte de startul jocului. La zece minute după ce dâmbovițenii erau deja în sală, și-a făcut apariția și nucleul de suporteri covăsneni. Chiar dacă în presă au apărut afirmații că fanii veniți de la Târgoviște au fost ținuți minute bune în sală după terminarea jocului, trebuie menționat că protocolul privind organizarea meciurilor în care echipa oaspete vine cu galerie impune ca aceasta să fie escortată de la intrare și până la ieșire din oraș de jandarmerie, precum și stabilirea unor rute clare, astfel încât suporterii să nu se intersecteze între ei.

2. Incidentele au plecat de la un steag arborat de galeria târgovișteană, pe care era inscripționat anul 1918. Judecând la rece, nimic greșit, însă astfel de momente pot fi evitate simplu. Liderii galeriilor poartă o responsabilitate uriașă, întrucât ei dau tonul la cântece, ei comandă „bannerele”. Practic, dacă acea inscripție nu apărea, nu s-ar mai fi ajuns la nicio încăierare. Prin acel gest sensibil pentru o zonă precum Covasna, suporterii lui Sepsi s-au simțit ofensați.

3. La imnuri a existat un moment oarecum mai decent. „Deșteaptă-te, române!” s-a auzit clar, prima strofă fiind chiar cântată de târgovi șteni. În rest, liniște din partea spectatorilor, care au respectat momentul și nimeni nu a rămas așezat. Indiferent că joacă acasă sau în deplasare, tradiția spune că baschetbalistele de la Sf. Gheorghe trebuie să rămână în continuare nemișcate, în timp ce fanii intonează imnul Ținutului Secuiesc. În acel moment, membrii galeriei dâmbovițene s-au întors cu spatele, aceasta fiind forma lor de protest tacit.

4. Pe parcursul jocului, nu au mai fost momente la fel de tensionate în tribune. Asta pentru că a existat o singură echipă pe teren. Cum era logic, fondul sonor a fost dominat de galeria gazdelor. Câteva sute de suporteri au cântat frenetic tot meciul, nu au existat decât câteva secunde de pauză, momente în care s-au auzit și suporterii târgovișteni. Ei au fost mai activi în primele două sferturi, când au și strigat pentru echipă. Apoi, până la finalul jocului, resemnarea s-a instalat și, pe lângă cele câteva scandări pentru CSM Târgoviște, majoritatea s-au îndreptat către patrie. Au mai fost și câteva dueluri de la „distanță”, cu scene obscene arătate și de o parte, și de alta, precum și injurii.

5. Totul e bilingv în Covasna, iar asta se știe de mulți ani. De la Chichiș, prima comună din Covasna de la ieșire din Brașov, numele localităților sunt trecute și în română, și în maghiară. Astfel, sub Chichiș avem Kökös, sub Sf. Gheorghe e trecut Sepsiszentgyörgy și tot așa. La instituții e la fel, așa că și hainele oamenilor legii intră în această categorie. La meci, crainicul sălii a făcut prezentările în limba română, iar pe cea de la Sf. Gheorghe în limba maghiară, exact cum se întâmplă la fiecare meci. Deci, apariția unei galerii, chiar și de la Târgoviște, nu poate strica o astfel de tradiție. Dacă ar fi ceva greșit în ea, atunci cu siguranță federația nu ar lăsa ca lucrurile să continue în acest fel.

Duelul pe online

Într-o anumită „presă” a apărut o întreagă serie de materiale privind comportamentul forțelor de ordine și represariilor suferite de suporterii târgovișteni la Sf. Gheorghe. Însă, înainte de asta, suporterii lui Sepsi veniseră la meci cu un gust amar, oferit de un material în care echipa lor era ironizată, publicat tot într-o anumită „presă”. Cum era de așteptat, disputa din sală s-a mutat și a continuat în spațiul virtual. Printre altele, un comentariu publicat de Erika Fetscher ne-a atras atenția: „Un articol securisto-comunist, scris de un huligan care a fost la joc în galeria echipei din Târgoviște (...). «Fani» care iau bani, li se asigură transport, băutură. În comparație, suporterii din Sf. Gheorghe au cu toții abonament cumpărat sau își iau bilete la fiecare joc. Pentru că sunt atașați de echipă, nu mercenari”.

Doar la baschet, fără fotbal

De aici, mergem mai departe. Privind în ansamblul situației, apare un amănunt interesant. Galeria CSM-ului de la Sf. Gheorghe este una și aceeași cu cea a Chindiei. Dacă în sezoanele trecute echipa de fotbal era urmată de suporteri mai peste tot, chiar și în Covasna, în actuala stagiune lucrurile nu au mai stat deloc așa. Optica s-a schimbat radical odată cu înlocuirea președinților la Chindia.

După ce Mugur Porumbacu a fost dat afară de asociați, Marcel Ghergu nu le-a mai pus la dispoziție suporterilor vreun mijloc de transport. Fiind puși în situația de a-și plăti singuri transportul (în Liga a III-a nu poate fi vorba de bilet la meci), dar și consumația din ziua respectivă (băutură și mâncare), suporterii târgovișteni au bifat „performanța” de a nu fi prezenți la nicio partidă disputată de Chindia pe teren străin în acest sezon. La baschet, lucrurile stau complet diferit. Clubul asigură suporterilor transport gratuit, iar asta se vede, fiindcă toamna trecută s-a înregistrat un record de deplasări: București, Alexandria sau Brașov.

Cum se vede conflictul de la Peluza Sud Moreni

O altă galerie puternică din județ este cea a echipei de fotbal Flacăra Moreni. Ionuț Bogdan Banu este unul dintre liderii de la Peluza Sud Moreni și a comentat incidentele de la Sf. Gheorghe: „Și noi suntem naționaliști convinși. Cei de la Târgoviște au fost cu mesaje împotriva ungurilor și de aici a plecat totul. Nici noi nu suntem uși de biserică, dar punem mare accent pe tricolor”. Ionuț Banu a atins și un alt punct sensibil, acela al independenței suporterilor: „Noi nu suntem de acord cu plata transportului, a mâncării și băuturii pentru fani de către club. Suntem total împotriva acestei practici. Tocmai de aceea a și luat ființă grupul nostru. Considerăm că cei care acceptă asta nu sunt altceva decât mercenari. Noi am vrut să avem coloană vertebrală. Dacă cineva din conducere asigură transportul, atunci se crează dependență și nu mai poți striga împotriva lor”.

Ionuț Banu a continuat: „Cei de la Târgoviște au fost și la fotbal, și la baschet, și la volei, dar tot timpul pe banii conducerii. Nu am auzit lucruri bune despre liderul lor. Nu-ți oferă nimeni din conducere ceva, fără să aibă așteptări. Atâta timp cât suporterii acceptă, înseamnă că și conducerea are pretenții”.