22.05.2023 00:20

Mecanism european 2024

Mecanism european 2024
Galerie foto

Crizele din ultimii trei ani dau o percepție societală schimbată asupra Uniunii Europene. Se vorbește din nou despre reformarea Uniunii Europene sau chiar despre o revoluție europeană. Și nu mă refer aici la doar o revoluție industrială sau la una tehnico-științifică. Desigur, e ușor să ne lansăm în a proiecta scenarii îndrăznețe, dar realitatea e mai calmă decât credeți.

La nivel european se intră pe ultima parte a unui ciclu electoral de cinci ani. Actuala echipă de eurodeputați și-a început mandatul în vara lui 2019, iar Comisia Europeană câteva luni mai târziu. Desigur, activitatea zecilor de mii de funcționari de la Bruxelles, nu are nici o treabă cu alegerile europene. Unii sunt în aceste instituții de 30 de ani, iar alți de dată recentă.

Sub impulsul timpului, unii doresc o revoluție europeană, dar sunt doar cuvinte fără nici un sens. Totul este foarte bine structurat, chiar până la sfârșitul anului 2024. În primul rând alegerile pentru Parlamentul European se vor derula în România duminică 9 iunie 2024. Conform legii electorale, acestea nu pot să fie comasate cu alte alegeri, fie ele locale, regionale, naționale sau prezidențiale.

Desigur, este important ce partide naționale trimit eurodeputați în legislativul european, dar pentru alegerea noului președinte al Comisiei Europene punctul de greutate este la nivelul celor 27 de țări membre. Cel mai probabil, la sfârșitul lunii iunie 2024, șefii de stat vor decide cui să acorde nominalizarea de a forma viitorul executiv european. Votul este cu majoritate, nu cu unanimitate, deci e greu să avem surprize mari.

În acea perioadă fiecare țară își va prezenta nominalizarea de comisar european, iar apoi începe jocul negocierilor… țară mare, potofolii, persoanlități naționale. O dată la cinci ani este o “vară fierbinte” în Bruxelles-ul european, nimeni nu își ia vacanță practic.

Desigur, anii electorali sunt mult mai colorați față de rutina mandatului. Se vor lansa scenarii, se vor înainta nume notorii sau surprize incredibile. Însă până la depunerea listelor în mod oficial și apoi a alegerilor din iunie 2024 e multă speculație. Ceee ce este poate și mai important, deși puțin vizibil în mass media, este mandatul urmatorului președinte al Comisiei Europene. De aceea țările europene și grupurile de interese sunt acum la momentul regrupării, pentru a definitiva strategia de lobby european pentru anul viitor.

O analiză pragmatică a ceea ce se mai poate discuta în acest mandat european și apoi manifestul de acțiune pentru următoare perioadă. E un exercițiu de comunicare internă, dar și externă. Foarte interesant pentru a înțelege starea națiunii europene, chiar pe anumite segmente tehnice.

 

 

Dan Luca