16.10.2017 00:18

Măsuri sindicale împotriva guvernului

Măsuri sindicale împotriva guvernului
Galerie foto

* Acestea vor fi decise într-o analiză ce va avea loc zilele acestea * La aproape un an de la alegerile din decembrie 2016, sindicaliștii anunță prin vocea liderilor, inclusiv în Dâmbovița, că nu se vede mai nimic realizat din promisiunile făcute de guvernanți

VIRGIL VOINESCU


Sindicaliștii afiliați Confederației Naționale Sindicale (CNS) Cartel Alfa Dâmbovița sunt dezamăgiți și îngrijorați de modul în care „funcționează și lucrează Guvernul” și, implicit, de aplicarea Programului cu care s-a intrat și câștigat alegerile din decembrie 2016. Potrivit liderului CNS „Cartel Alfa” Dâmbovița, Nicolae Dragodănescu, cererile sindicaliștilor au rămas doar la stadiul de promisiuni, chiar și după seria de proteste și negocieri dintre sindicate și guvernanți. „Deocamdată nu avem decât promisiunea că se vor identifica soluții care să ducă la rezolvarea paletei de probleme semnalată în tot acest timp de sindicate. Dar până acum, deși a trecut ceva timp, din lista de probleme sindicale, nu s-a materializat nimic. Nu s-a emis niciun document, niciun act normativ nu ne-a fost remis spre consultare și dezbatere. Aceasta ne îngrijorează și ne face să credem că de fapt este o strategie de a trage de timp. Nu prea vedem noi astăzi cum vor putea să scoată iepurașul din pălărie și să rezolve ceea ce au promis”. Nicolae Dragodănescu a mai spus că problema cea mai spinoasă este trecerea contribuțiilor de la angajator la angajat, care ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2018. „Măsura este cel puțin controversată. Dacă este făcută greșit, va implica negativ toți salariații și va lipsi de eficiență Legea salarizării bugetare ce prevede majorarea salariilor de la 1 ianuarie cu 25%, iar trecerea contribuției la angajat va însemna, practic, doar o majorare de circa 4% la stat. Dar nu numai la stat ar fi o problemă. Riscul cel mai mare este în mediul privat unde, din calcule, rezultă că s-ar înregistra o scădere a salariilor cu 20%, în cazul în care firmele nu cresc salariile brute cu diferența”, a mai spus liderul sindical, care a susținut că eliminarea contribuției angajatorilor ar lovi și în profesiile liberale, adică pe cei care au PFA, cabinete notariale, de avocatură, cei care lucrează pe drepturi de autor sau sunt fermieri.

„Mai mult, eliminarea contribuțiilor angajatorilor ar duce și la rămânerea fără finanțare a bugetului asigurărilor de șomaj, a asigurărilor în caz de accidente de muncă și boli profesionale, garantarea creanțelor salariale în cazul insolvenței angajatorului și asigurarea pentru concedii medicale. De asemenea, vor dispărea și contribuțiile angajatorilor pentru condiții deosebite de muncă, ceea ce mai departe va duce la dispariția beneficiilor pentru aceste munci grele”, a avertizat Nicolae Dragodănescu. Alte probleme care dezamăgesc și îngrijorează sindicatele mai privesc: întârzierea modificării Legii nr.62 a Dialogului social, faptul că se anunță introducerea unei noi taxe auto după ce, anul trecut, la pachet cu altele, s-a renunțat la vechea taxă. „În zilele următoare, la nivel confederal, va fi o analiză privind situația de fapt și vor fi decise măsuri”, a mai transmis Dragodănescu.