21.04.2016 00:19

Masacru politic general

Masacru politic general
Galerie foto

GEORGE COANDĂ

 


 

La ieșirea de la DNA Brașov unde a fost convocat ca martor într-o cercetare, Călin Popescu Tăriceanu a făcut o fermă și scurtă declarație memorabilă și anume că astfel este sfidată democrația, adăugând că nimeni nu-l va înlătura cu procurorii din viața politică și a avut perfectă dreptate.

Pentru că a-l plimba și pe Călin Popescu Tăriceanu pe la DNA, al doilea om în stat și un liberal născut și nu făcut, dar devenit pericol major pentru partidul prezidențial iohănnist, dorindu-și să candideze în cursa electorală pentru râvnita funcție de primar general al Capitalei, a stârnit ura de așteptat, un frison isterizat de teamă la Cotroceni și în Aleea Modrogan. Și sperând a-l scoate pe tușă, s-a dat ordinul de o neîndoielnică lașitate: chemarea la DNA care, regretabil, a devenit o insolită „poliție politică”. Ceea ce nu este-n regulă. De bună seamă că românii își doresc cu ardoare o profundă cauterizare a corupției „clasei politice”, operație care ar trebui sau ar fi trebuit săvârșită rațional în timp și nu în hei-rup în buza alegerilor, pentru că aduce a răfuială pusă la cale din diferite centre de putere și de interese politice. Așa cum se produce acum acest masacru politic general.

Căci românii, treziți la realitate între timp, nu mai sunt naivii de la începuturile democrației postrevoliționare și, cum sunt iuți la minte, s-au prins că aducerea în vrac, cu arcanul, la DNA, taman acum într-un an electoral, nu este o acțiune cușer și are toate ingredientele, cum spuneam, unei răfuieli politice, victime fiind și unii oameni politici, cu o bună imagine la electorat, care pare-se nu sunt pe placul Cotrocenilor. Ca atare, preconizata reînnoire a „clasei politice”, hai s-o producem cu... cătușele. Sau fie doar și cu plimbatul pe la DNA că asta, zice-se, schimbă percepția în sens negativ despre unii politicieni la electorat. Eu spun că nu este nici moral, nici ideal. E cinic. Și riscul ar fi al unei lovituri de bumerang. Și nu al creării unei clase politice noi și cinstite. Ci al instaurării suspiciunii și neîncrederii. Deci un fiasco. Așa că a avut dreptate Călin Popescu Tăriceanu.