18.07.2016 00:19

Masacru pe Riviera

Masacru pe Riviera
Galerie foto

GEORGE COANDĂ


Franța e bântuită de o vară însângerată. Asupra Hexagonului – așa cum, cu vocea gâtuită de emoție a spus președintele Hollande – s-a abătut oroarea. Dar nu este pentru prima oară când în țara Declarației universale a drepturilor omului s-a întâmplat o crimă împotriva umanității, ca acum când pe superba Rivieră, la Nisa, un fanatic al lui Allah a săvârșit un abominabil masacru.

Exact, dar culmea, de Ziua națională a Republicii Franceze. Nu este nicio îndoială că putem privi masacrul ca pe un mesaj simbolic. Să recunoaștem, cuvintele nu mai sunt în stare să exprime o asemenea tragedie, iată, cu repetiție. Islamul fanatic a devenit o amenințare mondială. S-a globalizat. Însă lumea civilizată, a „marilor puteri”, Statele Unite, Marea Britanie, Franța, Rusia, ar trebui, a venit cumplitul moment, să se privească cinstit în ochi și să-și recunoască vinovățiile. Căci „războiul asimetric”, o antecameră, sau un prolog, ori poate chiar începutul celui de-al Treilea Război Mondial, declanșat cu sălbăticie, însă și cu un scop precis, de către ISIL/Daesh acum, este efectul unei strategii asasine a acelor „mari puteri” și mai ales a Statelor Unite. Citiți memoriile prezidențiabilei Hillary Clinton și veți afla stupefiați că, încă de pe când era secretar de stat, chiar în celebrul Salon Oval de la Casa Albă, s-a pus la cale inventarea Statului Islamic, susținut de Washington ca o contrareacție/contrapondere la politica imperialistă a altor puteri, printre care și Franța, de a-și adjudeca zone de influență în Orientul Apropiat și Mijlociu (febra blestemată a petrolului) în detrimentul uriașelor interese corporatist mondialiste ale Statelor Unite. (N.B. Tocmai de aceea mi s-a părut un act ipocrit mesajul de solidaritate și de condoleanțe transmis, de președintele Obama, Franței îndoliate). Și am mai putea lua și altfel ofensiva Islamului radical prin mijlocirea ISIL, ca pe o răzbunare și ca pe o revanșă a fostelor colonii din lumea Semilunii împotriva mai ales a foștilor stăpâni europeni: francezi, englezi. Problema e complexă și Europa – Occidentul în mod special – evident, este descoperită și nu reușește să învețe din tragediile prin care a trecut și va mai trece, tragedii recente care au aruncat zăbranicul distrugerii și disperării peste „bătrânul continent”.

Europa nu este capabilă, deocamdată, să înțeleagă ce i se întâmplă și să se adapteze. Războiul abia a început și va fi de durată. Răvășitor. Cu pierderi incalculabile. Creștinismul și Islamul sunt două religii ireconciliabile. Iar războiul, ciudat, asimetric și de interese de neîmpăcat dintre aceste lumi va fi, este deja, unul al civilizațiilor, ale Crucii și Semilunii în principal. Îndrăznesc a face o profeție apocaliptică: dacă liderii acestor mari religii și liderii politici nu vor găsi CUVÂNTUL DE PACE, făcând concesiile necesare, va urma haosul. Să nu disperăm încă. Mă întreb însă, Franța și Europa se vor trezi după acest masacru de pe Riviera? Până atunci, pentru tragedia de la Nisa, asumată cu abominabil cinism de ISIL, să coborâm steagurile în bernă, să aprindem candelele sufletului și să fim solidari în durere cu poporul francez. Dumnezeu să apere Franța. Și Europa!

Nota red.: Tentativa de lovitură de stat din Turcia este și ea un semn al neliniștii care a cuprins întreaga lume și care, dacă e incorect gestionată de marile puteri, poate degenera într-un conflict mondial. Vom comenta mâine acest subiect extrem de important pentru echilibrul democratic al planetei.