24.02.2017 00:07

Marele meci de la Râu Alb

Marele meci de la Râu Alb
Galerie foto

VASILE NEAGU


În pitoreasca așezare de la poalele Leaotei, comuna cu cel mai frumos nume, Râu Alb, se aniversa, la 11 iulie 1993, împlinirea a 260 de ani de atestare documentară (1733). Doi împătimiți ai fotbalului, Milea Mișu și Coman Petre, împreună cu subsemnatul au hotărât să transforme pentru o zi localitatea lor în capitala fotbalului dâmbovițean. Terenul „Haiducii” era impecabil (cel mai bun teren de fotbal din nordul județului nostru), la fel și cadrul natural, cuprins „între brâie domoale de dealuri cu orizont solar de pridvoare românești” – cum frumos scria poetul George Coandă. După multe „parlamentări” am reușit să aducem, pe plaiurile haiducului Radu Anghel, două echipe care cuprindeau aproape tot ce era mai reprezentativ la acel moment în județ Iată cum arătau loturile care au primit două denumiri simbolice pentru această aniversare:

„Arcașii” Râu Alb vs. „Cerbul” Leaota

„Arcașii” Râu Alb îi cuprindea pe Cristian Igescu, Mihai Antonese, Cristian Țermure, Lucian Igescu, Marcel Ghioacă (Margelan, cel care a fost furat de Halagian de la C.S. Târgoviște și dus la F.C. Argeș, unde l-a ținut pe tușă, multă vreme, pe Vlădoiu!), Nicu Gheoacă, Eugen Păușan, Radu Toma, Remus Cernea, Toboșaru (în acel moment în lotul lui Dinamo!), Virgil Brezeanu, Florin Ion, Marian Milea.

De partea cealaltă „Cerbul” Leaota îi cuprindea pe Marian Porumboiu, Grigore Bucurică, Cristian rancea, Victoriu Mella, Sebastian Săvuică, Alin Zanca, Adi Bratu, Adrian Benescu, Marian Soare, Gh. Ștefan, Ctin. Militaru, Viorel Orbeci, Bogdan Badea, Ghiță Paul; adică aproape toată echipa Petrolului Târgoviște, spre deosebire de prima echipă care era o „combinată” C.S. Târgoviște, Flacăra Moreni, Cimentul Fieni. Arbitrul întâlnirii a fost V. Ionescu și A. Alexandrescu. A fost ceva de vis! Toată suflarea comunei se adunase în jurul terenului de fotbal.

Amintiri cu Marcel Ghioca (Magelan)

Meciul în sine a fost foarte spectaculos. Scorul a fost decis la loviturile de la 11 m, după 2-2 și prelungiri 4-4. A fost 7-6 pentru Arcașii Râu Alb. Superba cupă „Râu Alb 260” a fost depusă la Casa Muzeală „Mihail Alexandrescu”. În pauza meciului a avut loc o demonstrație de judo, cu participarea sportivilor de la SARO, antrenați de Aurel Stroică. Fotbaliștii oaspeți au fost invitați la o masă festivă. Publicațiile „Dâmbovița” și “Fotbal Plus” au scris elogios despre acest eveniment de excepție. Astăzi, superbul teren de fotbal nu mai există. Pe el a fost construită o mini bază sportivă cu teren sintetic, nocturnă și sală de sport. În această situație nici echipa comunei, „Haiducii”, nu mai poate activa în campionatul județean. Totuși, primăria comunei împreună cu publicația locală „Vuietul Râurean” organizează anual „Cupa Râu Alb”, competiție ajunsă la a treia ediție. Poate că, pentru baza sportivă amintită, ar fi trebuit găsită o altă suprafață de teren. Ducem dorul „Luncii”, cum îi spuneam noi impecabilului gazon, despre care marcel Ghioacă spunea: „Aici este ca-n rai! Această iarbă îți mângâie tălpile. De multe ori, în timpul jocului, peisajul de basm mi-a furat privirile!”. Am rămas prieten cu „Margelan” și mi-a depănat – seri întregi – frumoasele amintiri de când evolua la F.C. Argeș. Era invitat, după fiecare meci, de către Vlădoiu în comuna sa natală de lângă Pitești. Și ce credeți că făceau acolo?... pescuiau și prindeau sticleți cu... lațul! Din nefericire, mai târziu, Ghioacă a trebuit să plece la muncă în străinătate! Ce dură este viața de fotbalist!