08.01.2015 00:19

Manualele noi au ajuns la elevi, mai puțin abecedarul

Manualele noi au ajuns la elevi, mai puțin abecedarul
Galerie foto

❚ După aproape două luni de la debutul anului școlar, la clasa I au fost repartizate matematica și limba franceză, fără abecedar, tot needitat, din cauza contestațiilor la licitații ❚ La clasa a II-a, disciplinele cu manuale editate conform noilor programe sunt matematica și explorarea mediului, comunicare în limba română, limba engleză, pentru cel de limba franceză neexistând oferte de licitații interviu cu prof. Ovidiu Băsceanu, inspector școlar general adjunct la ISJ Dâmbovița

PETRE DRĂGUȚOIU


Rep.: Precizați-ne care este situația manualelor școlare la clasele I și a II-a în unitățile de învățământ din județul Dâmbovița, a edițiilor noi, după programele elaborate recent.

- La nivelul județului, au fost repartizate în toate școlile 18.608 manuale pentru clasele I și a II-a, după noile programe. La clasa I, disciplinele sunt matematica și limba franceză, nefiind ofertanți la licitații, iar abecedarul nu s-a editat, deoarece licitația este contestată. Cadrele didactice predau după o ediție anterioară, dar manualele sunt noi și după fișe personale, în concordanță cu ultima programă. La clasa a II-a, disciplinele cu manuale editate conform noilor programe sunt matematica și explorarea mediului, comunicare în limba română, limba engleză, pentru cel de limba franceză neexistând oferte de licitații.

 

Rep.: În ce perioadă au fost trimise și distribuite manualele școlare în instituțiile de învățământ din județ, pentru anul școlar 2014-2015?

- Manualele școlare pe care le-am menționat pentru clasele I și a II-a, dar și din celelalte clase ale învățământului preuniversitar pentru acest an școlar au fost distribuite până la 12 decembrie 2014. La această dată elevii le-au avut pe bancă.

 

Rep.: Anul trecut, cadrele didactice cu hotărâri judecătorești definitive au primit restanțele stabilite pentru anul 2015 ale salariilor amputate de fostul guvernul PDL&Boc. Ce procent mai au de încasat dascălii în Dâmbovița și când vor primi salariile majorate?

- În Dâmbovița, cadrele didactice cu hotărâri definitive au primit 81% din restanțele salariale și mai au de încasat aproximativ 19% pentru anul 2016. Majorările salariale sunt de 5% în prima tranșă din luna februarie 2015, iar cea de-a doua, tot de 5%, în luna septembrie 2015.

 

Vă reamintim că acest an școlar, 2014- 2015, a început cu scandalul manualelor. Ministrul de atunci al Educației, Remus Pricopie, a acuzat că editorii sunt cei care au întârziat apariția noilor manuale. Anterior începerii noului an școlar, membrii Federației Editorilor din România au anunțat că au depus 17 contestații și au sesizat mai multe instituții privind anumite nereguli legate de modul în care s-a făcut licitația pentru manualele școlare, însă Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins ca nefondate cererile de suspendare a procedurii de licitație pentru manualele de clasa I și a II-a.