22.05.2015 00:19

Mai sunt în viață doar șapte veterani decorați cu Ordinul "Mihai Viteazul"

Mai sunt în viață doar șapte veterani decorați cu Ordinul
Galerie foto

Din păcate, generalul (r) Ion Petria, ultimul veteran al județului Dâmbovița, a decedat anul trecut ❚ Ceilalți șapte eroi ai României, prin votul Parlamentului, vor beneficia de o indemnizație reparatorie

P. D.


În țară mai sunt în viață doar șapte veterani decorați cu Ordinul „Mihai Viteazul” din al Doilea Război Mondial, ei primind, recent, modeste drepturi materiale, prin bunăvoința votului dat pentru o indemnizație reparatorie. Din Dâmbovița, unul dintre acești eroi ai independenței României a fost generalul Ion Petria, din satul Săcuieni, comuna Gura Ocniței, din păcate trecut la cele veșnice anul trecut, la vârsta de 95 de ani.

În septembrie 1944, ca sublocotenent, Ion Petria s-a acoperit de glorie în fruntea unui pluton de cercetare pe frontul antihitlerist din Transilvania, în jurul Brașovului, când Armata Română era în ample acțiuni de ofensivă spre Sighișoara, Cluj-Napoca, Turda, Târnăveni, Mediaș, Blaj etc.

A fost decorat prin Decret al Regelui Mihai I al României cu Ordinul „Mihai Viteazul”, fiind decorat și de trei președinți ai României post-decembriste: Ion Iliescu, Emil Constantinescu și Traian Băsescu. Din păcate, dâmbovițeanul Ion Petria nu a mai apucat, ca de altfel aproape toți cei decorați cu Ordinul „Mihai Viteazul”, să se bucure de indemnizația reparatorie, trecută prin vot în al 12-lea ceas.