07.12.2017 00:17

Mai mulți fermieri au renunțat la programul de tomate

Mai mulți fermieri au renunțat la programul de tomate
Galerie foto

❙ Direcția Agricolă Dâmbovița a făcut bilanțul programului de tomate... pe anul 2017 ❙ Din cei 54 de fermieri, număr considerat mic față de alte județe, 10 s-au… pierdut pe drum și nu au mai solicitat verificarea a doua ❙ Cei mai mulți beneficiari ai programului sunt din bazinul legumicol Băleni, unde peste 40 de persoane s-au înscris în programul de tomate. Au mai accesat acest program și fermieri din Găești, Potlogi, Lungulețu, Bucșani, Dragodana ❙ Prin acest program, solicitanților li se acordă de la stat 3000 de euro/beneficiar/an

VIOLETA STANCIU

Fermierii autohtoni care au accesat programul de tomate, ciclul II, și au vândut produsele până în luna noiembrie a.c., dar care și-au depus cererile la Direcția Agricolă Dâmbovița luna trecută, urmează să intre în posesia banilor (3000 euro/beneficiar/an) în prima parte a lunii decembrie 2017! Este vorba despre cei 54 de fermieri dâmbovițeni care s-au ținut cu seriozitate de acest program, pentru că sunt și circa 10 fermieri care nu au mai solicitat verificarea a II-a, renunțând la proiect. „Așteptăm să vedem, pentru anul 2018, ce act normativ va ieși sau cum se va aplica pentru a demara din nou acest program. Se dă un act normativ în fiecare an ca să se continue programul. La nivel național programul a fost unul de succes, cu mențiunea că în județul Dâmbovița nu am avut foarte mulți beneficiari. Însă sperăm ca anul viitor să fie mai mulți fermieri și, de asemenea, sperăm să se păstreze și perioada de desfacere, pentru că știți că în primăvară aceasta s-a decalat cu două săptămâni, la fel cum s-a întâmplat și în toamnă. Dacă se păstrează aceste perioade, cu siguranță vor fi și mai mulți fermieri care vor accesa programul de tomate”, a precizat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ion Oprea.

Sistemele de încălzire, urgența nr. 1 De departe cei mai mulți beneficiari ai programului sunt din bazinul legumicol Băleni, unde peste 40 de persoane s-au înscris în programul de tomate, dar au mai accesat acest program și fermieri din Găești, Potlogi, Lungulețu, Bucșani, Dragodana. Lipsa surselor de încălzire a serelor și a solariilor, în perioada rece, reprezintă principalul impediment care stă în calea derulării programului de tomate la nivelul județul Dâmbovița. Însă directorul Direcției Agricole Dâmbovița este optimist în ceea ce privește viitorul acestui program și este ferm convins că fermierii vor începe să investească și în sistemele de încălzire, mai ales după ce au văzut că programul le-a adus beneficii frumoase. „Au mers fără încălzire, pentru că le-a permis și vremea, mai ales că a fost totuși o toamnă caldă și nu au avut probleme din acest punct de vedere. Bănuiesc că cei care merg pe ciclul II își iau măsuri de precauție și folosesc folie dublă... Noi sperăm ca, din acești bani pe care îi primesc, oamenii să investească în sistemele de încălzire, pentru că până la urmă ei câștigă pe două părți: o dată că, dacă scot producție în extrasezon, prețurile sunt mai mari și în al doilea rând, subvenția care se dă nu este ceva de neglijat”, a mai menționat directorul Direcției Agricole Dâmbovița, ing. Ioan Oprea.