15.07.2014 00:19

Lupul moralist din Cotroceni

Lupul moralist din Cotroceni
Galerie foto

ANDREI VASILIU


Milioane de români numără cu înfrigurare zilele până la terminarea mandatului de președinte al lui Traian Băsescu. Timpul pare să fie singura soluție împotriva unui dezastru pe care nu l-au putut opri nici două suspendări, nici voturile a 7,4 milioane de români, nici măcar recenta difuzare a înregistrărilor video incendiare care au devoalat putreziciunea coruptă dintre pereții familiei prezidențiale.

 

Și timpul încă are răbdare, vorba scriitorului Marin Preda, dar nu mai multă, pare-se, decât majoritatea covârșitoare a românilor, care așteaptă schimbarea ca pe o dezrobire. Ieri l-am văzut la pupitrul prezidențial pe dl Băsescu invocând tot felul de argumente politicianiste pentru a-și justifica refuzul de a promulga legea reducerii CAS. Ne-a bătut la cap și cu câteva măciuci reformiste cu care a schilodit el însuși salariile și pensiile românilor.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Domnia sa nu mai știa aseară dacă e de dreapta sau de stânga, de amândouă sau de niciuna, făcând pe premierul în această țară care are premier, dar nu și președinte. Ca tânăr ce mă aflu doar de câțiva ani în jurnalismul românesc, pot spune cu mâna pe inimă că mi-a displăcut profund simulacrul de declarație de presă, în care Traian Băsescu făcea aseară un recurs obsesiv la investițiile care, zice-se, vor fi afectate de reducerea CAS, vărsând lacrimi de crocodil pe mormintele locurilor de muncă. Dar nu și pe pietrele funerare ale firmelor care au creat cândva respectivele locuri de muncă.

 

La președintele Băsescu, însă, astfel de fracturi logice par să fie ceva la ordinea zilei. Dacă n-aș fi făcut anchete de presă în județul ăsta fruntaș la aruncat banii publici pe apa sâmbetei în numele unor așa-zise investiții ba inutile, ba inoportune, ba prost făcute, ba supraevaluate, aș fi zis că a urlat rațiunea de dreapta în nepopularul nostru președinte.

 

Doar că același personaj avea să-și nege propriul crez politic în aceeași declarație de presă, făcându-l arșice pe premierul de stânga care propune și susține o ditamai măsură... de dreapta: reducerea CAS cu 5%. Nici faptul că măsura fiscală, cu efect din 2015 încolo, a fost votată în unanimitate de Parlament nu-l reduce la tăcere pe cel care acum câțiva ani și-a asumat cu voluptate majorarea TVA de la 19 la 24%.

 

Am văzut cu ochii mei pe hârtie și pe câmpie ce jaf s-a făcut cu „banii de investiții” în Dâmbovița, de exemplu, în guvernarea Boc tutelată de Traian Băsescu. Asta în timp ce salariile și pensiile erau aproape înjumătățite de aceeași echipă de șoc care-și umplea buzunarele cu banii publici, dirijând „investițiile” în propriile firme și finanțându-și un aparat de propagandă toxic. Când știu cât de greu le este unor firme să supraviețuiască, nu să huzurească, în această junglă economică sufocată și controlată politic, m-a indispus să-l reaud pe Traian Băsescu făcând pe lupul moralist cu apetit electoral de dreapta pentru beregata stângii.