10.10.2017 00:20

Lucrările agricole cocoșează fermierii

Lucrările agricole cocoșează fermierii
Galerie foto

* În special micii fermieri, dar și gospodarii se plâng că acestea sunt de la an la an tot mai costisitoare, terenurile fiind din ce în ce mai greu de cultivat și întreținut * În plină campanie de toamnă, când însămânțatul păioaselor este în plin proces de desfășurare, prețul motorinei e gata să pună capac micilor fermieri  * Cu venituri modeste, aceștia fac față cu greu cheltuielilor cu pământul, mai ales în condițiile în care costul motorinei, al seminței, dar și al ierbicidului au crescut mereu, iar prețul de vânzare a produselor cultivate este neschimbat de ani buni

CORVIN DUMITRICĂ


Ultimele scumpiri, mai ales ale carburantului dau mari bătăi de cap agricultorilor. În plină campanie de toamnă, când însămânțatul păioaselor este în plin proces de desfășurare, prețul motorinei e gata să pună capac micilor fermieri. Cu venituri modeste, aceștia fac față cu greu cheltuielilor cu pământul. Costul motorinei, al seminței, dar și al ierbicidului au crescut mereu, iar prețul de vânzare a produselor cultivate este neschimbat de ani buni. Doar bătrânii sunt cei care mai îndrăznesc să cultive terenurile, ținerii fie sunt plecați la muncă în străinătate, fie au renunțat de mult să mai lucreze pământul. * „Ne descurcăm din ce în ce mai greu. Toate s-au scumpit, iar noi facem față cu greu cheltuielilor”. * „Cred că este ultimul an când mă mai încumet să mai lucrez pământul. Sunt în vârstă și nu se mai merită. Sunt cheltuieli mari, iar când trebuie să vindem, vindem pe nimic. Nu se mai merită”. * „Cu o pensie de 550 de lei, este foarte greu. Tinerii nu mai sunt interesați să mai cultive, iar noi nu mai putem”.  * „Ne este greu și din punct de vedere fizic, din cauza vârstei și din punct de vedere financiar. Lucrările trebuie făcute la timp. Depindem de ploi, depindem de multe. În câțiva ani o să vedeți pământ rămas nelucrat mai peste tot”.

De la an la an, tot mai mulți țărani renunță să mai cultive pământul din cauza costurilor destul de ridicate. O altă problemă cu care oamenii se confruntă în acest an este și seceta prelungită. Pentru culturile deja înființate, lipsa apei poate reduce producția de anul trecut cu până la 50 la sută. Menționăm totuși că fondurile alocate sprijinului de care beneficiază, în acest an, agricultorii pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură au fost majorate cu 87,5 milioane de lei. Acest sprijin constă în aplicarea unei rate reduse de impozitare a motorinei utilizate la efectuarea lucrărilor mecanizate în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare. Printr-o Hotărâre adoptată pe 5 octombrie a.c., Guvernul a crescut suma alocată pentru plata ajutorului de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură, în anul 2017, de la 349, 425 milioane lei, la 436,925 milioane lei pentru a se asigura resursele financiare necesare pentru plata ajutorului de stat. Fondurile se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2017. Schema de ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina utilizată în agricultură a fost aprobată în 2014. Pentru anul 2017 valoarea efectivă a sprijinului este de 1,4185 lei/litru și reprezintă diferența dintre rata accizei standard prevăzute de Legea nr. 227/2015 și rata accizei reduse.