17.04.2018 01:20

Lucrări agricole… pe datorie

Lucrări agricole… pe datorie
Galerie foto

* Chiar dacă nu au destui bani, oamenii se luptă din greu să înființeze noile culturi de primăvară * Posesorii de utilaje agricole execută cu bani proprii lucrările care nu pot fi amânate, urmând ca beneficiarii să achite aceste servicii în perioada imediat următoare

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Cu venituri destul de mici, tot mai mulți pensionari din mediu rural reușesc să facă față cu greu cheltuielilor necesare pentru lucrările agricole de primăvară. Cu toate acestea, gospodari din fire, oamenii nu lasă pământul nelucrat și se luptă din greu să înființeze noile culturi de primăvară. În această perioadă, pe terenurile pe care nu s-au înființat culturi de toamnă cum ar fi grâu și orz, se însămânțează porumb și ovăz. Pentru a avea de lucru și a-i ajuta pe cei cu venituri mici să-și lucreze pământul, posesorii de utilaje agricole execută cu bani proprii lucrările care nu pot fi amânate, urmând ca beneficiarii să achite aceste servicii în perioada imediat următoare. Această idee s-a dovedit una de succes și atât cei care execută lucrările, cât și cei cărora le este lucrat pământul sunt mulțumiți.

„Nu putem să lăsăm pământul nelucrat”

* Pentru noi, cei cu venituri mei modeste, această idee este una binevenită. Lucrările agricole trebuie făcute la timp și dacă în această perioadă nu avem bani suficienți, cu ajutorul unor oameni, posesori de utilaje, reușim să însămânțăm. * Este foarte bine pentru noi că astfel reușim să însămânțăm la timp. * Nu putem să lăsăm pământul nelucrat. Vremea este destul de bună pentru însămânțat și dacă nu însămânțăm acum, vin ploile și după aceea o să fie mai greu. De la an la an, numărul persoanelor care mai dețin suprafețe de teren este tot mai mic. În ultima perioadă, în județul Dâmbovița proprietarii de terenuri agricole s-au constituit în asociații și astfel reușesc mult mai ușor să acceseze fonduri structurale și să poată să lucreze suprafețele de pământ pe care le au.