04.07.2014 07:19

Localizarea politicilor europene cu ajutorul experților sectoriali

Localizarea politicilor europene cu ajutorul experților sectoriali
Galerie foto

dr. DAN LUCA


Această perioadă a anului îmi amintește de vacanța de vară de acum 6 ani petrecută la Cluj. După ploile de la Bruxelles, am vizitat Grădina Botanică. M-a surprins plăcut să aud că cel care coordonează acum „acest simbol al Clujului” este renumitul profesor universitar Vasile Cristea.

 

Combina de ani buni experiența sa de profesor universitar din cadrul Facultății de Biologie și Geologie din Cluj-Napoca, cu funcții de mare responsabilitate precum: 1993-2000 - decan al Facultății de Biologie și Geologie, 2000-2001 - cancelar general al Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj- Napoca, iar în perioada 2001-2004 - prorector. Subiecte precum schimbările climaterice, situația pădurilor, biodiversitate, organismele genetice modificate și biocarburanții erau la ordinea zilei la Bruxelles.

 

Spontan, am decis să îl abordez pe profesorul Cristea pentru a avea expertiza unui biolog român pe aceste subiecte. L-am rugat ca în prezentare să aibă, pe cât posibil, o abordare politică, frustrantă de multe ori pentru un cercetător, și ce a ieșit nu a fost rău deloc. Având la bază cazurile pe care le cunoaște în domeniul său, domnul profesor sublinia că din păcate politicile naționale ale României nu sunt foarte coerente și nu vizează strategii pe termen mediu și lung. Cele mai multe măsuri vin prin inerția reglementărilor impuse de Uniunea Europeană.  

{GOOGLE_AD_BOX1}

 

Citeam recent rezultatele unui studiu prezentat în această primăvară - cetățenii români susțin că nu fac prea multe pentru combaterea schimbărilor climatice și sunt convins că nici despre produsele modificate genetic nu se știe prea multe. Consider că este imperativă implicarea și sprijinirea mediului academic în acțiuni de informare, indiferent de sector. Deja în 2008 profesorul clujean anticipa că în Uniunea Europeană, la fel de reală precum criza ecologică este criza energetică.

 

Dar sunt atâtea dosare în care România își poate folosi eficient experiența și expertiza științifică și e păcat că nu punem mai mult preț pe asta. Rețeaua românească de racordare la mecanismul european are nevoie de specialiști sectoriali bine pregătiți pentru a funcționa eficient.


Dan Luca este doctor în Relații Internaționale și Studii Europene, profesor la universități din Bruxelles, București și Cluj. Este autorul a 3 cărți despre România afacerilor europene, Bruxellesul european și dilemele comunicării. Își desfășoară activitatea la Bruxelles din 1997 și este președintele „Casei Europei” Bruxelles. Cei interesați de actualitatea europeană pot urmări mesajele zilnice postate pe blogul www.casaeuropei.blogspot.com.