09.04.2014 08:14

Lista medicamentelor așteaptă de 6 ani actualizarea

Lista medicamentelor așteaptă de 6 ani actualizarea
Galerie foto

❚ Farmaciștii dâmbovițeni, alături de cei din toată țara, așteaptă intrarea în vigoare a noii liste, mai ales că este pentru prima oară când medicamentele sunt evaluate ținându-se cont de ceea ce se întâmplă în țările europene

interviu cu Carmen Bâte, președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița

 

PETRE DRĂGUȚOIU


 

Rep.: Lista medicamentelor compensate și gratuite este neactualizată din anul 2008, cu toate că este un subiect „bătătorit” și de politicieni, și de mass media...

- Actualizarea listei de medicamente se referă de fapt la moleculele noi apărute, la cele mai noi medicamente din toate domeniile. Lista noastră va fi actualizată de Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății și Agenția Națională a Medicamentelor, care o stabilesc, fiind și ordonatori de credite. Noi așteptăm să fie actualizată în lunile aprilie-mai.

{GOOGLE_AD_BOX1}

Rep.: Pentru pacienți a prezentat vreun risc faptul că nu au avut acces la diverse medicamente sau vaccinuri? Ne referim aici și la scandalul vaccinului antigripal produs la Institutul „Cantacuzino”.

- Pacienții, din județ și din țară, au avut acces la vaccin din import. Referitor la cazul vaccinului de la „Cantacuzino”, cred că a fost un viciu de fabricație, iar analizele de laborator vor lămuri ce proceduri au fost încălcate. În altă ordine de idei, doresc să vă mai spun că, între 11 și 13 aprilie, la Predeal, va avea loc Conferința regională a farmaciștilor. După ce se vor încheia lucrările, vă voi prezenta și noutățile discutate.

 

Potrivit Agerpres, Asociația Română a Producătorilor Internaționali de Medicamente (ARPIM) a solicitat autorităților, chiar de la începutul acestei luni, intrarea imediată în vigoare a listei actualizate de medicamente compensate și gratuite, în contextul în care în data de 27 martie procesul de transparență decizională s-a încheiat. Astfel, conform legislației, lista poate fi implementată în orice moment. ARPIM, citată de aceeași agenție de presă, sublinia că este pentru prima oara în România când medicamentele sunt evaluate după o metodologie care respecta standardele internaționale și ia în considerare ceea ce se întâmplă în țările europene.