19.07.2016 00:17

Lipsa pieței de desfacere sabotează recoltele

Lipsa pieței de desfacere sabotează recoltele
Galerie foto

❚ O alternativă la rezolvarea problemelor ar putea fi formarea de asociații, însă unii țărani spun că nu au încredere în această soluție ❚ Mulți dintre agricultori se gândesc să renunțe la această activitate și să-și găsească alte ocupații

CORVIN DUMITRICĂ


După o primăvară ploioasă și un început de vară cu temperaturi foarte ridicate, producția de cereale este una foarte bună. La această dată, campania agricolă de recoltat este în plină desfășurare, iar țăranii sunt mulțumiți de producția pe care o au. Cu toate acestea, există și o mare nemulțumire: lipsa pieței de desfacere. Oamenii se plâng de faptul că nu au unde să-și valorifice produsele și, astfel, nu reușesc să recupereze cheltuielile făcute de-a lungul anului. O alternativă la rezolvarea problemelor ar putea fi formarea de asociații, însă unii țărani spun că nu au încredere în această soluție și preferă să-și lucreze singuri pământul, indiferent de riscuri.

„De micii producători nu se interesează nimeni”

● Anul acesta avem o producție destul de bună. Am investit ceva bani, dar producția este una pe măsură. Problema este că nu avem unde să valorificăm produsele. ●Tot timpul am avut probleme cu lipsa pieței de desfacere. Noi suntem micii producători de care nu se interesează nimeni. Suntem nevoiți să ne descurcăm singuri și cum putem. Problema e că nu mai putem. Ne este din ce în ce mai greu. Avem produse bune și de calitate, dar nu avem unde să le valorificăm. ● A fost un an destul de bun. Am avut ploi în primăvară, iar acum a fost suficient de multă căldură încât bobul să se coacă și să poată să fie treierat. Din păcate, nu prea avem unde să vindem aceste produse. De cele mai multe ori, le consumăm în propriile gospodarii, însă nu ar fi rău dacă am mai vinde și noi câte ceva și așa să mai recuperăm din cheltuieli. ● Am auzit de diferite forme de asociere, însă nu prea avem încredere și preferăm să nu intrăm în aceste asociații. Încercăm să ne descurcăm singuri. Ne este greu, dar asta e... În asemenea condiții, agricultorii spun că le este din ce în ce mai greu să reziste. Foarte mulți dintre ei se gândesc să renunțe să mai lucreze pământul și să găsească o altă ocupație prin care să reușească să-și asigure un venit mai bun.