12.02.2018 00:20

Lipsa de elevi pune în pericol catedrele

Lipsa de elevi pune în pericol catedrele
Galerie foto

❚ Preocupate de stabilitatea posturilor didactice, sindicatele dascălilor caută soluții prin negocieri cu inspectoratele școlare

VIRGIL VOINESCU

 


 

Sindicatele din învățământ sunt preocupate de protejarea catedrelor didactice ale profesorilor, aceasta în condițiile în care numărul de copii a scăzut. Liderul Sindicatului Liber Învățământ, prof. Emil Poamă, ne-a declarat că au fost realizate discuții la nivelul Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Dâmbovița unde sunt o serie de cazuri în care, din lipsă de elevi, în anul școlar viitor (2018-2019) vor fi afectate catedre, urmând să se realizeze comasări și chiar... desființări de școli! „Exemplul cel mai concludent este că, din toamnă, se va închide școala de la Gorgota, care este o structură școlară de la Răzvad. Apoi chiar la Școala Răzvad, numărul scăzut de copii va conduce la comasarea de clase. Aceasta înseamnă dispariția unor ore și prin aceasta sunt afectate norme didactice”, ne-a explicat liderul de sindicat, prof. Emil Poamă.

Norma ar putea fi completată cu ore de la alte discipline

Și în anul școlar viitor, 2018- 2019, profesorii își pot completa norma didactică în aceeași unitate de învățământ cu ore de la alte discipline. Legislația în vigoare, Legea 1/2011, cu modificările și completările ulterioare, prevede că dacă norma didactică a profesorilor din învățământul gimnazial nu se poate constitui integral potrivit art.262 alin. (1) și (3), aceasta se poate realiza din 2/3 din orele de la specializarea sau specializările de bază, iar în completare cu 1/3 din orele de la disciplinele stabilite în mod expres prin lege ori prin adăugarea de ore. În învățământul gimnazial din mediul rural, potrivit legislației, norma didactică se poate constitui din 1/2 din orele de la specialitatea sau specialitățile de bază completând cu 1/2 din orele de la disciplinele stabilite conform legislației, respectiv a art. 262 alin (2) ori prin adăugarea de ore conform prevederilor art. 262 alin. (1) lit. c). Metodologia-cadru privind mobilitatea personalului didactic de predare din învățământul preuniversitar în anul școlar 2018-2019 a fost aprobată prin Ordinul Ministerului Educației Naționale (OMEN) nr. 5485/2017.