11.07.2018 00:21

Liceul Militar, relocat... înainte de înființare

Liceul Militar, relocat... înainte de înființare
Galerie foto

❚ Soluția imobiliară identificată inițial de factorii decidenți, actualul Liceu Tehnologic nr. 2 „Voievodul Mircea” din zona Gării Târgoviște, a fost abandonată ❚ Autoritățile s-au orientat spre Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu”, care s-a dovedit a corespunde condițiilor cerute pentru înființarea și funcționarea unui liceu militar

ANDREI VASILIU,

VIOLETA STANCIU

 


 

Liceul Militar de la Târgoviște a fost relocat... chiar înainte de înființare! Astfel, soluția imobiliară identificată inițial de factorii decidenți la actualul Liceu Tehnologic nr. 2 „Voievodul Mircea” din zona Gării Târgoviște, a fost abandonată. În schimb, autoritățile s-au orientat spre Liceul Tehnologic „Constantin Brâncoveanu”. „Ideea înființării, la Târgoviște, a unui liceu militar cu profil tehnic este pe cale de a se concretiza. Am vizitat, împreună cu reprezentanții MAPN și cu domnul Sorin Ion, Inspector Școlar General, baza materială a Liceului Tehnologic «Constantin Brâncoveanu», locație care s-a dovedit a corespunde condițiilor cerute pentru înființarea și funcționarea unui liceu militar. Noua instituție de învățământ urmează să funcționeze începând cu anul viitor, în condițiile modificării, până la sfârșitul acestui an, a rețelei școlare a municipiului Târgoviște și reprezintă un demers necesar în scopul adaptării ofertei educaționale la cererea de pe piața forței de muncă. Bazele înființării liceului militar au fost puse la inițiativa domnului senator Adrian țuțuianu, cu ocazia vizitei în județul Dâmbovița a domnului Mihai Fifor, ministru al Apărării Naționale, iar absolvenții instituției de învățământ vor avea un loc de muncă asigurat în cadrul industriei de profil. Liceul Tehnologic «Constantin Brâncoveanu» va fi relocat, însă își va păstra personalitatea juridică”, a anunțat ieri primarul Cristian Stan pe o rețea de socializare.

Viitorii specialiști ai industriei de apărare, pregătiți la Târgoviște

Nevoia de a pregăti o forță de muncă bine calificată pentru Centrele de Mentenanță ale Ministerului Apărării Naționale, care se confruntă deja cu o criză acută de personal, l-a determinat pe ministrul în exercițiu al Apărării, Mihai Fifor, să accepte ideea de a înființa, la Târgoviște, un liceu militar cu profil tehnic. Anunțul a fost făcut chiar de către ministrul Apărării, Mihai Fifor, cu ocazia recentei vizite la Târgoviște, precizând că se simte nevoia înființării unei astfel de unități de învățământ care să pregătească viitorii specialiști ai industriei de profil și nu numai. „După cum știți, Ministerul Apărării Naționale a reluat tradiția colegiilor militare, a liceelor militare. Avem licee militare foarte bune la Breaza, la Alba Iulia, la Craiova și Câmpulung Moldovenesc. Anul acesta deschidem la Constanța, după mulți ani, Liceul Militar de Marină. Dacă toate acestea sunt cumva axate pe categoriile de forță pe care le are MAPN în momentul de față, un liceu tehnic nu avem... în condițiile în care este mare nevoie de forță de muncă bine calificată. MAPN, în rețeaua de învățământ, pregătește de pildă maiștri militari, dar noi dorim să venim sub nivelul acesta de calificare și să putem să formăm într-o școală militară un lăcătuș, un strungar, un sudor, adică forța aceea de muncă de care are nevoie până la urmă nu doar industria națională de apărare sau Ministerul Apărării în Centrele de Mentenanță, ci în general industria și economia din România. Sunt absolut convins că din 2019 putem școlariza într-o astfel de unitate de învățământ, urmând să dezvoltăm, pe parcursul anilor, acest Liceu Militar, care își va găsi foarte repede întrebuințarea”, a declarat, la Târgoviște, ministrul Apărării Naționale, Mihai Fifor.