24.04.2019 00:10

Liceul din Nucet, aspirator de fotbaliºti din mediul rural

Liceul din Nucet, aspirator de fotbaliºti din mediul rural
Galerie foto

❚ Nucetul are farmecul sãu, poveºtile sale, aici s-au modelat mulþi fotbali ºti de-a lungul anilor. Poveºti ºi amintiri frumoase, din vremuri în care oamenii erau mai prieteni, iar fotbaliºtii mai fotbaliºti ❚ Dacã nu veneau la Nucet, mulþi copii ar fi abandonat demult ºcoala, ar fi ignorat sportul de performanþã ºi ar fi eºuat de cruzi. Unii vor ajunge fotbaliºti, alþii vor alege drumuri separate, însã Nucetul le þine loc de casã pentru câþiva ani ºi poate schimba destine ❚ Directorul Constantin Gherghe e peste tot. La cursuri, pe tractor, la tuns iarba sau în fermã. Îi stau alãturi ca profesori-antrenori Dan Dumitru, Marius Rotaru ºi Corvin Constantin. Am vãzut lucruri frumoase la Nucet, dar ºi multe greutãþi ❚ Pe 1 mai se joacã iar în familie, Nucet – CSª Târgoviºte, eveniment la care sunt aºteptaþi federali importanþi, precum Rãzvan Burleanu, Mihai Stoichiþã sau Gheorghiþã Geolgãu

 

COSTIN MIHAI

 


 

Plouã mãrunt peste Nucet, o ploaie rece care atacã din toate pãrþile. Umezeala se simte puternic în aer, iar verdele crud îþi taie parcã respiraþia. Aici pãdurea se împreuneazã cu lacul, cu parcul, cu fotbalul. Nucetul are farmecul sãu, poveºtile sale, aici s-au modelat mulþi fotbaliºti de-a lungul anilor. Poveºti ºi amintiri frumoase, din vremuri în care oamenii erau mai prieteni, iar fotbali ºtii mai fotbaliºti. Nucetul încearcã sã se adapteze timpurilor noi, însã cei mai mulþi copii migreazã cãtre oraºe cu ºcoala, dar ºi cu sportul.

Constantin Gherghe, un director implicat

Constantin Gherghe a fãcut o treabã bunã la Nucet, de unde a plecat cu sufletul greu, investind toate energiile pentru a-ºi salva soþia. Pierderea a fost grea, l-a devastat sufleteºte, însã a gãsit puterea sã o ia de la capãt ºi a revenit la Nucet. A înþeles repede cum stau lucrurile ºi a colindat judeþul dupã copii sãrmani, cãrora le-a oferit ºcolarizare, cazare, masã ºi instruire fotbalisticã suportate de liceu, adicã de stat. Un cadru didactic i-a recomandat sã pãtrundã în comunitãþi cu familii modeste din judeþul Cãlãraºi, dar cu puºti talentaþi. Aºa au ajuns la Nucet mulþi copii simpli din þarã, inclusiv din Republica Moldova, pentru care fotbalul reprezintã speranþa la o viaþã mai bunã.

Acasã, la Nucet

Doru Gherghe le ºtie tuturor poveºtile de viaþã. Florin Tudorache ºi-a cunoscut mama prin intermediul unei emisiuni tv. Fraþii Dragnea, Sorin ºi Gabriel, au pãrinþii surdomuþi. Tatãl lui Sorin Vlad nu lipseºte de la niciun meci, chiar dacã ºi-a pierdut un picior. Dacã nu veneau la Nucet, mulþi copii ar fi abandonat demult ºcoala, ar fi ignorat sportul de performanþã ºi ar fi eºuat de cruzi. Aici, cei mai buni cinci din fiecare grupã primesc o recompensã lunarã de 350 lei. Nu e mare, dar pentru ei este binevenitã. Unii vor ajunge fotbaliºti, alþii vor alege drumuri separate, însã Nucetul le þine loc de casã pentru câþiva ani ºi poate schimba destine.

Burleanu, Stoichiþã ºi Geolgãu sunt aºteptaþi la Nucet pe 1 mai

Directorul Gherghe e peste tot. La cursuri, pe tractor, la tuns iarba sau în fermã. Îi stau alãturi ca profesori-antrenori Dan Dumitru, Marius Rotaru ºi Corvin Constantin. Am vãzut lucruri frumoase la Nucet, dar ºi multe greutãþi. Le-am descoperit într-o zi de weekend ploioasã, când am urmãrit un derby dâmboviþean la juniori republicani, GªA Nucet – Chindia Târgoviºte. Pe 1 mai se joacã iar în familie, Nucet – CSª Târgoviºte, eveniment la care sunt aºteptaþi federali importanþi, precum Rãzvan Burleanu, Mihai Stoichiþã sau Gheorghiþã Geolgãu. Nucetul se miºcã, în cãutarea gloriei de altãdatã.