24.04.2018 01:25

Liberalul Cezar Preda, în anchetă internațională

Liberalul Cezar Preda, în anchetă internațională
Galerie foto

❚ În scandalul internațional de corupție „Caviargate” (sau „Diplomația de caviar”) care vizează foști și actuali membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, apare și fostul europarlamentar PDL Cezar Preda, actualmente deputat de Dâmbovița, recent ales președinte al grupului PPE din acest for

ANDREI VASILIU


Ieri, în presa românească a „explodat” subiectul anchetei internaționale privind acuzații de corupție la adresa fostului europarlamentar PDL Cezar Preda, actualmente deputat de Dâmbovița. Ancheta vizează actuali sau foști membri ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Cezar Preda fiind recent ales în funcția de președinte al grupului Partidului Popular European (PPE) din acest for. Potrivit Antena 3, care citează un comunicat transmis de APCE, Comisia de Anchetă a stabilit că există „o puternică suspiciune” de corupție față de Cezar Preda și de ceilalți membri vizați. Fără să fi găsit dovezi directe pentru acuzațiile de corupție și conflict de interese, totuși „Organismul de Anchetă notează că mai mulți martori și-au exprimat opiniile și îngrijorările cu privire la comportamentul neobișnuit al dl. Preda în vizitele acestuia în Azerbaidjian în calitate de co-raportor în cadrul Comitetului de Monitorizare”. Potrivit declarațiilor martorilor, Cezar Preda ar fi arătat „un interes personal cu privire la țară, invitându-și chiar membrii familiei să-l însoțească în misiune; costurile șederii sale au fost acoperite într-o manieră neobișnuită; nu a fost activ în misiunea sa și nu a participat la mai multe evenimente oficiale, deși în același timp se deplasa prin țară, în afara aranjamentelor oficiale de protocol ale APCE; comunitatea diplomatică din Baku a fost de părere că dl. Preda are interese de afaceri în această țară”, precizează Antena 3, citând paragrafele 111-112 ale documentului elaborat de Comisiei de Anchetă, care „a stabilit că există o puternică suspiciune că anumiți membri actuali și foști ai APCE s-au implicat în activități de corupere în favoarea Azerbaidjanului”, în scandalul cunoscut sub numele de „Caviargate”, după cum se arată în comunicatul APCE.

Replica deputatului PNL Cezar Preda: „Eu sunt acuzat pentru abateri de la codul de conduită etică. M-am autosuspendat”

„Vreau să facem două precizări. Eu sunt acuzat pentru abateri de la codul de conduită etică. Modul în care este judecat un raportor este în baza raportului pe care îl prezintă. Am prezentat cel mai critic raport la adresa Azerbaidjanului. Aceste alegații nu sunt de corupție. Să spui că Cezar Preda are afaceri cu petrol în Azerbaidjan, vă dați seama ce prostie? Familia mea a fost în Azerbaidjan în timpul Jocurilor Europene, au fost foarte mulți români acolo. Eu atunci nici nu eram raportor pe Azerbaidjan. Soția și fata mea au fost acolo, au stat trei zile, s-au întors, foarte bine. Ce nu e normal în asta? Pentru jurnali ști e normal să dezbateți aceste lucruri. La absolut toți raportorii le-au găsit câte un articol din codul de conduită. Nu zic de cei acuzați de corupție, e treaba lor” a declarat ieri Cezar Preda la Antena 3. „În martie am votat în biroul APCE ca cei care au refuzat să conlucreze cu acei judecători să se autosuspende. M-am autosuspendat de aseară. Acum, la Camera Deputaților, corespondența s-a făcut cu Parlamentul României, nu pe adresa mea de mail. De ce nu m-aș fi dus eu să vorbesc cu Comisia? Sunt abateri de conduită, nici nu ridică suspiciuni. Eu nu vreau să mă disculp. Eu nu ies din procedură” a mai spus ieri Cezar Preda, explicând de ce nu a comunicat cu autorii raportului. Raportul Comisiei de Anchetă a fost elaborat de trei experți, fostul judecător antiterorist francez Jean-Louis Bruguière, britanicul Nicolas Bratza - fost președinte al Curții Europene a Drepturilor Omului, și jurista suedeză Elisabet Fura. Suspiciunile de corupție care planează asupra unora dintre actualii și foștii membri ai APCE sunt legate de votul acestora, din ianuarie 2013, împotriva unui raport care denunța situația deținuților politici din Azerbaidjan. Unora dintre aleși li s-ar fi oferit caviar, covoare sau nopți la hoteluri de lux din Baku.