31.03.2015 00:25

Liberalii au boicotat ședința CJD

Liberalii au boicotat ședința CJD
Galerie foto

❚ Convocată inițial la ora 07.30 și mutată ulterior la ora 07.45, ședința a început în cele din urmă la ora 08.20 în lipsa consilierilor județeni PNL care au absentat in corpore ❚ Proiectul de hotărâre cu „cântec”, care i-a determinat pe consilierii PNL să nu participe la ședință, a vizat acordarea unei sume de 400 milioane lei vechi pentru Asociația Romanes în vederea organizării Zilei Internaționale a Romilor de Pretutindeni ❚ Chiar dacă au absentat liberalii, proiectul a trecut cu votul a 18 consilieri ❚ Președintele CJD a ținut să lămurească faptul că, deși consilierii PNL au ales să boicoteze ședința, suma care va ajunge la Asociația Romanes a fost aprobată atât prin proiectul de hotărâre privind bugetul CJD, dar există și un protocol de colaborare între instituția administrativă și asociația romilor, cu valabilitate de 5 ani, semnat încă de pe vremea fostului președinte al CJD și PDL Florin Popescu

VIOLETA STANCIU


Ieri, ședință extraordinară matinală la Consiliul Județean Dâmbovița! Convocată inițial la ora 07.30 și mutată ulterior la ora 07.45, ședința a început în cele din urmă la ora 08.20 în lipsa consilierilor județeni PNL care au absentat in corpore. În aceste condiții, președintele CJD și majoritatea consilierilor județeni PSD au fost nevoiți să aștepte minute bune sosirea unor colegi (unul din Târgoviște și doi de la Găești) pentru a avea cvorumul necesar ședinței. Până la urmă, au fost prezenți 19 consilieri județeni din totalul de 34. Ședința a fost condusă de președintele CJD, Adrian Țuțuianu, iar Instituția Prefectului a fost reprezentată de subprefectul Antonel Jîjîie.

Primul proiect - votat, dar neadoptat

După îndeplinirea formalităților specifice de aprobare a procesului verbal al ședinței anterioare și supunerea la vot a ordinii de zi, s-a trecut la prezentarea și votarea primului proiect de hotărâre (din cele patru aflate pe ordinea de zi). Deși a fost votat cu unanimitatea celor prezenți, proiectul privind acordul pentru închirierea unui teren în suprafață de 25 mp, situat în incinta sediului central al Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, nu a fost adoptat, fiind necesar votul a 2/3 din numărul total al consilierilor județeni. „Unanimitatea este insuficientă pentru că este vorba de administrarea patrimoniului”, a explicat președintele CJD.

Bani pentru Ziua Internațională a Romilor

A urmat proiectul de hotărâre cu „cântec”, cel care i-a determinat pe consilierii PNL să nu participe la ședință, respectiv „aprobarea asocierii între județul Dâmbovița prin CJD, Centrul Județean de Cultură Dâmbovița și Asociația Romanes Dâmbovița, pentru organizarea evenimentului «Ziua Internațională a Romilor de Pretutindeni», în data de 5 aprilie 2015”. Proiectul a trecut cu 18 voturi „pentru” și o abținere (a consilierului județean Vasile Moise). Pentru organizarea acestui eveniment, Asociația Romanes Dâmbovița va primi de la CJD un sprijin financiar de 400 milioane lei vechi. Pe marginea acestui subiect președintele CJD,

Adrian Țuțuianu, a făcut următoarele precizări: „Există un protocol de colaborare între CJD și Asociația Romanes încheiat pe o perioadă de 5 ani de pe vremea mandatului dlui Florin Popescu (fostul președinte PDL al CJD). Alocarea pe care noi am aprobat-o azi (n.n. ieri) este aprobată și prin proiectul de hotărâre privind bugetul CJD, dar și prin programul minimal de acțiuni al Centrului Județean de Cultură Dâmbovița pentru anul 2015. Acești bani sunt destinați exclusiv pentru promovarea unor tradiții ale etniei rome, pentru activități culturale. Nu sunt bani pentru alte tipuri de activități, așa cum s-a insinuat. Pentru toate cheltuielile făcute, asociația va prezenta un decont cu documentele legale și va justifica suma cheltuită. Este o alocare minimă prin comparație cu cele de acum 3-4 ani făcute de CJD. Mi se pare corect să sprijinim manifestările culturale ale tuturor minorităților naționale reprezentate în județ. Am sprijinit sărbătoarea «Tudorița » (n.n. Paștele Cailor) în comunitatea bulgară din Târgoviște și atunci nu au existat discuții pe acest subiect”, a adăugat președintele CJD.

Câteva... asfaltări au încheiat ședința

Proiectul de hotărâre de la punctul 3, adoptat cu 18 voturi „pentru” și o abținere (consilierul județean Sache Neculaescu), a vizat „emiterea acordului de principiu pentru asocierea județului Dâmbovița cu UAT Vișinești și Consiliul Local Vișinești în vederea realizării obiectivului «Îmbrăcăminte asfaltică ușoară pe DJ 710 B de la intrarea în comuna Vișinești până în centrul civic Vișinești la Monument”. Ultimul proiect de hotărâre, votat cu unanimitate, a constat în „aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai obiectivului de investiție «Covor asfaltic DC 57 km 1 + 400 – 3+800 în comuna Gura Șuții», ca rest de executat aferent obiectivului «Reabilitare DC 57 km 1+400 – 3+800 în comuna Gura Șuții, județul Dâmbovița”. Cu un proiect respins, două votate cu majoritate și unul cu unanimitate, ședința extraordinară a durat aproximativ 15 minute. Următoarea ședință ordinară va avea loc pe data de 22 aprilie, începând cu ora 14.00.