11.01.2018 00:18

Lemnele de foc, o problemă arzătoare

Lemnele de foc, o problemă arzătoare
Galerie foto

❚ Una dintre cele mai importante probleme ridicate de dâmbovițeni reprezentanților partidului de guvernământ este cea legată de lipsa lemnelor de foc ❚ Oamenii s-au plâns parlamentarilor de faptul că lemnele de foc sunt tot mai greu de procurat, iar atunci când se găsesc prețul lor este unul care le depășește cu mult posibilitățile și asta pentru că „privații” profită la maximum de această criză și „le iau și pielea de pe ei” ❚ Una dintre explicații la problema de ce nu avem lemne de foc este Legea 247 din 2005, adoptată la propunerea Monicăi Macovei, prin care s-a pus în aplicare principiul „restitutio in integrum”. În județul Dâmbovița, în zona montană mai sunt 2% din păduri în proprietatea statului și evident că Romsilva nu are capacitatea de a acoperi necesarul de lemne, spun social-democrații dâmbovițeni

 

ANA MARIA POPESCU

 


 

Întâlnirile din ultima perioadă avute de liderii și parlamentarii Partidului Social Democrat Dâmbovița cu dâmbovițenii au reprezentat o bună ocazie pentru oameni să-și spună problemele, necazurile și să solicite consiliere și sprijin pentru rezolvarea acestora. De departe, una dintre cele mai importante probleme ridicate de cetățenii județului a fost cea legată de lipsa lemnelor de foc, oamenii plângându-se parlamentarilor de faptul că lemnele de foc sunt tot mai greu de procurat, iar atunci când se găsesc prețul lor este unul care le depășește cu mult posibilitățile și asta pentru că „privații” profită la maximum de această criză și „le iau și pielea de pe ei” pentru un metru cub de lemne.

„Problema este gravă și trebuie tratată cu toată responsabilitatea”

Problema este una cunoscută de PSD Dâmbovița, care se declară îngrijorat de situație, dar se pare că are și o explicație pentru ceea ce se întâmplă și cunoaște și cine se face vinovat de ceea ce întâmplă în țară pe acest subiect. Se pare că de vină ar fi o lege, „operă” a Monicăi Macovei care a cam lăsat Statul fără păduri în proprietate. De aici, lipsa lemnelor de foc și îmbogățirea privaților care profită din plin de situație și îi „ard” la buzunare pe dâmbovițeni și nu numai. PSD Dâmbovița promite să ia în serios această problemă și speră că va găsi și o soluție pentru rezolvarea ei. Problema asigurării lemnelor de foc, spun aceștia. este una complicată, tot mai mulți oameni din județ ne-au semnalat că se confruntă cu probleme legate de asigurarea lemnelor necesare încălzirii locuințelor. Multe lucruri care se întâmplă în țară au niște explicații... Una dintre explicații la problema de ce nu avem lemne de foc este Legea 247 din 2005, adoptată la propunerea doamnei Macovei, prin care s-a pus în aplicare principiul „restitutio in integrum”. În județul Dâmbovița, de exemplu, în zona montană mai sunt 2% din păduri în proprietatea statului și evident că acum Romsilva nu are capacitatea de a acoperi necesarul de lemne. Din datele pe care le am eu, din pădurile proprietatea statului, dacă respectăm legea, se poate acoperi cam 40% din necesarul de lemne de foc, diferența ar trebui acoperită din alte surse și evident Ocoalele private și proprietarii privați speculează la maxim această criză de lemne. Vom avea o discuție cu Direcția Silvică să vedem cum răspundem mai adecvat acestor solicitări, dar problema este gravă și trebuie tratată cu toată responsabilitatea, spun social-democrații dâmbovițeni.

 


 

* Direcția Silvică Dâmbovița anunță…

În 2018, crește cota de material lemnos care va fi exploatată

* Dacă anul trecut aceasta a fost de 50.000 mc, în 2018 ea va ajunge la 75.000 mc și va acoperi în totalitate necesarul de consum al județului, dă asigurări directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda  * Totuși, pentru a se evita aglomerația din ultimele luni ale anului, când instituția este „bombardată” cu solicitări de material lemnos pentru încălzirea locuințelor, dâmbovițenii sunt sfătuiți să nu se mai lase pe ultima sută de metri și să înceapă aprovizionarea din timp

 

VIOLETA STANCIU

 


 

Crește cota de material lemnos care va fi exploatată de Direcția Silvică Dâmbovița! Dacă anul trecut aceasta a fost de 50.000 mc, în 2018 ea va ajunge la 75.000 mc și va acoperi în totalitate necesarul de consum al județului. Însă, pentru a se evita aglomerația din ultimele luni ale anului, când toată lumea „bombardează” instituția de profil din plan județean cu solicitări pentru cumpărarea de material lemnos pentru încălzirea locuințelor, directorul Direcției Silvice Dâmbovița, ing. Costel Preda îi îndeamnă pe cetățeni să nu se mai lase pe ultima sută de metri și să înceapă aprovizionarea din timp. Nu de alta dar peste 80% dintre solicitările înregistrate la instituția silvică dâmbovițeană vizează perioada septembrie - decembrie a anului. „Noi știm că anul începe la 1 ianuarie și se încheie la 31 decembrie, iar iarna începe cel mai devreme la 1 octombrie și se termină cel mai devreme la 31 martie. Am valorificat 45.000 mc de material lemnos din fondul forestier de stat, pentru populație. Vreau să mă adresez dâmbovițenilor, cei care sunt doritori de achiziționat material lemnos pentru încălzirea locuinței să nu se aglomereze numai după 1 septembrie. Se poate face acest lucru și în perioada ianuarie – martie... Dacă anul trecut am avut 50.000 mc material lemnos pe care noi l-am exploatat, din care 45.000 mc pentru încălzit locuințe și 5000 mc lemn de lucru pe care l-am scos la licitație pentru agenții economici care prelucrează material lemnos, anul acesta avem alocați 75.000 mc. Noi avem parteneriate cu primăriile, pe care le anunțăm unde poate merge omul să ridice, de la drum auto, material lemnos. Deci, în acest an, vom exploata cu 25.000 mc mai mult. Din experiența anilor trecuți, 80% dintre solicitările care ne vin sunt după 1 septembrie, dar noi trebuie să vindem și până la această dată, pentru că altfel nu ne putem susține financiar... și trebuie să facem lucrări. Materialul lemnos rezultă în urma acestor lucrări de curățiri, de rărituri, de igienă. Produsele principale le-am scos la licitație către agenții economici, sunt arboretele cu volume mai mari. Deci dâmbovițenii să meargă să cumpere material lemnos pentru anul viitor, chiar dacă au cantități suficiente pentru anul acesta”, este sfatul pe care îl dă dâmbovițenilor directorul Direcției Silvice Dâmbovița.