28.03.2017 00:25

Legumicultorii iau calea străinătății

Legumicultorii iau calea străinătății
Galerie foto

❚ Tinerii pleacă pe alte meleaguri, în dorința de a duce o viață mai bună, cu câștiguri însemnate ❚ Acasă, în cartierul cunoscut ca fiind al sârbilor, se muncește de zor în această perioadă, însă cu mare greutate și cu costuri însemnate, întrucât au rămas doar cei mai în vârstă să ducă mai departe meseria străbunicilor ❚ Meserie care, spun ei, nu mai e mult și se duce pe apa Sâmbetei, pentru că nu o să mai aibă cine să lucreze pământurile…

CORVIN DUMITRICĂ

 


 

Forfotă mare în această perioadă în cartierul Matei Voievod din municipiul Târgoviște. Sârbii de aici, așa cum sunt cunoscuți de mai toți dâmbovițenii, muncesc din greu pământul, fiind gata să vină către cumpărători cu produse proaspete și de calitate. Fie că îngrijesc culturile deja existente, fie că înființează culturi noi, oamenii sunt de dimineață până seara pe câmp și muncesc.

„În câțiva ani, o să rămână foarte mult pământ nelucrat”

După cum ne-au povestit chiar ei, cea mai mare problemă o constituie faptul că tinerii preferă să plece în străinătate pentru un trai mai bun, iar bătrânilor rămași acasă le este din ce în ce mai greu să lucreze terenurile. Cu toate acestea, pe câmpurile de pe malul râului Ialomița nu există nicio bucățică de pământ rămasă nelucrată, semn că locuitorii acestui cartier sunt oameni gospodari care ne-au obișnuit ca în fiecare an să-i găsim în piețele din Târgoviște cu legume proaspete și de calitate. 􀁺 „Nu știu cât timp o să mai rezistăm. Am îmbătrânit și ne este din ce în ce mai greu. Din păcate, tinerii nu mai cultivă pământul, au plecat în străinătate. Acolo câștigă mult mai bine.” 􀁺 „Muncim de dimineață până seara. Nu este deloc ușor, dar ne-am obișnuit. Nu putem să lăsăm pământul nelucrat. Sunt și cheltuieli foarte mari, dar trebuie cultivat.” 􀁺 „Cea mai mare problemă este că am îmbătrânit. Muncim din ce în ce mai greu. Ne place să muncim, însă nu prea mai putem. Tinerii au plecat. Am rămas singuri. În câțiva ani o să rămână foarte mult pământ nelucrat pentru că nu o să mai aibă cine sa-l mai lucreze.” 􀁺 „În această perioadă, la noi este mult de muncă. Trebuie să îngrijim salata și ceapa verde și să însămânțăm arpagicul. De Paști, produsele noaste sunt destul de căutate și trebuie să ieșim cu marfă bună și ieftină”.