06.10.2015 00:12

Legislația a permis relocarea farmaciilor

❚ Acesta este motivul pentru care farmaciile sunt îngrămădite în locurile cu vad, și nu faptul că s-ar fi înmulțit ❚ Dimpotrivă, așa cum susține președinta Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, Carmen Bâte, de cinci ani nu s-a mai deschis nicio farmacie la Târgoviște ❚ „Nemaiexistând criteriul demografic și cel de distanță, farmaciile s-au regrupat. S-a creat o impresie falsă că s-a mărit numărul de farmacii. Ele ca număr sunt aceleași, numai că erau plasate în alte locații și s-au relocat”, a explicat Carmen Bâte

VIOLETA STANCIU


Bulevardele farmaciștilor! Câteva artere importante de circulație din municipiul Târgoviște au o caracteristică asemănătoare: prezența unui număr foarte mare de farmacii pe metrul pătrat. Acestea sunt grupate în mod special în zona centrală a orașului - pe Bulevardul Independenței și în apropierea Spitalului Județean de Urgență - pe Bulevardul Tudor Vladimirescu.

Președintele Colegiului Farmaciștilor Dâmbovița, Carmen Bâte, a ținut să sublinieze că în realitate nu este vorba despre o creștere a numărului de unități farmaceutice, ci de o relocare a acestora în zonele cu vad ale orașului. Această operațiune a fost posibilă prin schimbarea legislației care este mult mai permisivă din acest punct de vedere.

„Legislația, în primii ani de după revoluție, când a început privatizarea sistemului farmaceutic, era mai puțin permisivă. Atunci erau criterii demografice, criterii de distanță între farmacii. Acestea au fost introduse la momentul acela, tocmai în ideea de a fi rețeaua farmaceutică uniformă, cât mai dispersată, să nu fie toate farmaciile aglomerate într-un loc. Pe măsură ce anii au trecut, din legi au fost scoase anumite articole care au permis farmaciilor să se mute dintr-un loc în altul. Astfel, nemaiexistând criteriul demografic și cel de distanță, farmaciile s-au regrupat. S-a creat o impresie falsă că s-a mărit numărul de farmacii. Ele ca număr sunt aceleași, numai că erau plasate în alte locații și s-au relocat. Din 2010 nu s-a mai deschis nicio farmacie în niciun oraș, iar acest lucru este valabil pentru toată țara, nu numai pentru județul Dâmbovița. Deci legislația a permis schimbarea punctului de lucru, pentru că aceste modificări sunt atestate legal prin acte”, a precizat Carmen Bâte.

Totodată aceasta a ținut să menționeze că Ministerul Sănătății, Casa Națională de Asigurări de Sănătate și Colegiul Farmaciștilor din România au considerat că în țara noastră sunt suficiente farmacii în mediul urban.

„Se spune că peste tot se deschid farmacii și bănci. Ele, ca număr, sunt aceleași, dar s-au relocat. Unele și-au vândut licența care a fost preluată de alte firme. Și atunci sunt unele lanțuri de farmacii care au preluat farmacii mai micuțe și astfel, de la 3-4 unități, au ajuns la 9-10, dar ca număr ele sunt aceleași. Acest lucru este bun pentru pacienți că au acces mai ușor la tratamentul cu medicamente. Activitatea noastră este cea mai reglementată posibil, supercontrolată, monitorizată și auditată. Nu au fost probleme în județul Dâmbovița cu activitatea farmaciștilor”, a adăugat președintele Carmen Bâte.